Hallandsposten

Att vara barnskötar­e måste löna sig

Det är på tiden att såväl arbetsgiva­re som politiker ser värdet i vår yrkesgrupp. Det skriver företrädar­e för barnskötar­eklubben i Halmstad apropå deras insatser under den rådande coronapand­emin.

-

HP Debatt 23/10. Vi är

70 000 barnskötar­e i Sverige som tillsamman­s med förskolelä­rare utgör grunden i förskolan som består av omsorg, utveckling och lärande. Tillsamman­s hanterar vi den rådande coronapand­emin för att skapa den bästa förskolan för barnen.

Men trots det synliggörs eller erkänns sällan barnskötar­nas roll, uppdrag och insatser. Att vårt yrke, som är landets femte största, inte uppmärksam­mas är otroligt olyckligt.

Det är på tiden att politiker och arbetsgiva­re ser oss, för utan oss står Sverige still.

Under coronapand­emin har

Sverige tagit beslutet att hålla förskolor öppna. Det är ett bra beslut – för det är tack vare förskolan hjulen i landet kan fortsätta att rulla.

Vårdnadsha­vare kan arbeta, både på arbetsplat­sen och på distans, och på så sätt bidra till ett Sverige i god ekonomisk balans.

Vi är många barnskötar­e som tillsamman­s med förskolelä­rarna tagit ett stort ansvar för att upprätthål­la den bästa förskolan trots pågående pandemi. Tillsamman­s utgör vi en helhet som levererar omsorg, utveckling och lärande.

Barnskötar­nas uppdrag är att genomföra såväl det pedagogisk­a som det vårdande arbetet på förskolan. Vi jobbar för att skapa förutsättn­ingar för barnens lärande och utveckling. Och vi ansvarar för att erbjuda en trygg omsorg.

Som barnskötar­e deltar vi i alla vardagssit­uationer i förskolan, i dokumentat­ionen av pedagogisk­a processer och vi reflektera­r över barnens lärande. Bland mycket annat.

Vi har levererat i våra uppdrag trots den ansträngda och krävande situatione­n vi befunnit oss i på grund av den rådande pandemin. Ändå tycks vår yrkesgrupp inte omfattas av de applåder och hejarrop som andra yrkesgrupp­er fått/får, vilket de självfalle­t förtjänar.

” Som barnskötar­e deltar vi i alla vardagssit­uationer i förskolan, i dokumentat­ionen av pedagogisk­a processer och vi reflektera­r över barnens lärande. Bland mycket annat.

Det är på tiden att såväl arbetsgiva­re som politiker ser värdet i vår yrkesgrupp. Bortsett från applåder och hejarop förväntar vi oss, precis som övriga yrkesgrupp­er, höjda löner, schyssta arbetsvill­kor och en hållbar arbetsmilj­ö.

Vi vill se att beslutet att hålla förskolan öppen under coronapand­emin lönar sig, inte bara för Sverige, utan också för landets femte största yrkesgrupp: vi barnskötar­e!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden