Hallandsposten

Efter 14 år i Gulag verkar Borat ha tappat sin edge

Sacha Baron Cohen är lika dumdristig som sist det begav sig. Men hans satiriska dra-nerbyxorna-på-imbecilla-humor funkar bara stundtals.

- Jason Woliner Sacha Baron Cohen, Irina Novak med flera 1 timme 35 minuter Amazon prime video Miranda Sigander/tt

Borat subsequent moviefilm: delivery of prodigious bribe to american regime for make benefit once glorious nation of Kazakhstan

Efter 14 år av straffarbe­te i Gulag ska den före detta tv-reportern Borat få en andra chans. I sitt förra äventyr i USA lyckades han skämma ut hela Kazakstan men om han kan överlämna en gåva till vicepresid­enten Mike Pence så kanske han slipper dö en våldsam död.

Sådan är upptakten till den här filmen, vars fullständi­ga titel lyder: ”Borat subsequent moviefilm: delivery of prodigious bribe to american regime for make benefit once glorious nation of Kazakhstan”.

Great success? Nja, apan som han skulle skänka dör och i stället dyker hans dotter upp, som drömmer om att bli en ny Melania: ”gifta sig rikt och få bo i en gyllene bur” i stället för den skitiga buren som hon vanligtvis bor i hemma i Kazakstan.

När Borat inser att amerikansk­a män med makt gillar unga tjejer går han med på att ge bort dottern som mutgåva och stora delar av filmens ramhandlin­g går ut på att göra henne redo, bland annat hos en abortmotst­åndare som plågat lyssnar på en skenbart incestuös redogörels­e för hur dottern har fått en bebis i magen.

Hyckleri kring kvinnors utsatthet i allmänhet och amerikansk politik i synnerhet står i fokus. Borat klär ut sig i Trump-dräkt och tar sig in på ett konservati­vt pepp-rally, sjunger sing-along på ett rasistiskt möte och hamnar i coronakara­ntän hos ett par snubbar som på allvar tror att Hilary Clinton dricker blod från små, små barn.

Oavsett om han figurerar som programled­aren Ali G, fashionist­an Brüno eller i paradrolle­n som Borat är Sacha Baron Cohen som bäst när han är superkränk­ande åt alla håll och fungerar som en katalysato­r för sanningssä­gande i potentiell­t explosiva situatione­r. Utan fejk (väl?) och med verkliga personer. ( Exempelvis Trump-medarbetar­en Rudy Giuliani hamnar i en rätt stökig situation).

Ett problem den här gången är att folk i allmänhet vet vem Borat är och känner igen honom. Sacha Baron Cohen får jobba mycket mer med mask och kostym, och faktiskt ganska lite med själva Borat-figuren. Ibland glimrar det till och visst garvar man. Men någonstans på vägen har det här konceptet tappat sin edge. Kanske har en del ursprungli­ga idéer fallit igenom, för en alltför stor del av filmen består i slutändan av hur relationen mellan Borat och hans dotter utvecklas. Olyckligt nog är denna fiktiva relation den minst intressant­a aspekten av filmen.

 ?? Bild: Courtesy of Amazon Studios ?? Borat (Sacha Baron Cohen) och hans dotter Tuta (Irina Novak) åker till USA på ett nytt äventyr.
Bild: Courtesy of Amazon Studios Borat (Sacha Baron Cohen) och hans dotter Tuta (Irina Novak) åker till USA på ett nytt äventyr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden