Hallandsposten

Hösten – ett utmärkt tillfälle att plantera buskar och träd

Fukten i mark och luft gör hösten till ett bra tillfälle att plantera nytt i trädgården. Då kan nyetablera­de rottrådar lättare acklimatis­era sig. – Det blir en mindre chockartad upplevelse för både buskar och träd, säger trädgårdsj­ournaliste­n Jessica Lyon

- Mikael K Nilsson/tt

Vi hörs på utsatt klockslag och börjar småprata om både livet och våra gemensamma rötter – både hennes farfar och min pappa kommer från nordöstra Grekland – när det hörs ett konstigt ljud i mobilen. Ett slags donk. Det är inte Jessica Lyon, känd från webb-tv-kanalen Odlings-tv, som låter, utan hennes bil.

– Jag tappade ljuddämpar­en, säger hon och suckar.

– Ja ja, den får lagas tillfällig­t tills jag tar mig till verkstan. Först intervjun med dig.

Så vi övergår till att tala om att jorden i trädgårdar­na fortfarand­e är varm efter sommaren. Några odlare har möjlighet att fortsätta skörda av både sockerärt och kål, medan andra summerar säsongen och planerar inför kommande. Nu är en utmärkt tid att plantera nya träd eller buskar, menar Jessica.

– Rent generellt är det under hösten en annan fuktighet i marken och luften, så det blir mer skonsamt för träd och buskar. Jämfört med våren då det är väldigt ljust och växterna måste kämpa mot värmen.

Om du utökar din täppa med till exempel fläder eller lönn blir det inte bara mer liv i trädgården. Att få in många arter i en trädgård gynnar också den biologiska mångfalden.

Buskage bidrar särskilt till nya livsmiljöe­r, det vill säga bostäder åt djur och insekter. Både tunna och tjocka grenar samt bladverk gör det möjligt för till exempel småfåglar att skapa gömslen. De erbjuder dessutom skugga när det är som hetast på sommaren.

I naturen kan träd och buskar växa väldigt tätt tillsamman­s. Men har man en liten tomt är det viktigt att tänka på förutsättn­ingarna under nyetableri­ngsfasen, påpekar Jessica.

– Oftast behöver du inte vattna så mycket. Men det beror på växtzon och klimat – var du bor och hur mycket nederbörd du får.

Det finns mer eller mindre torktåliga växter. Kolla upp vilka som trivs i den aktuella växtzonen och inte minst på de specifika kvadratmet­erna.

– Så att mikroklima­tet på just den platsen där du ska plantera är okej, säger Jessica Lyon.

Hela poängen är att göra det lätt för fler arter att trivas, menar hon. Samtidigt gör du det lättare för dig själv. Det vill säga, du planterar in arter som trivs med din trädgårds förhålland­en.

– Det besparar dig arbete framgent. Tanken är att du inte ska behöva vattna din buske förutom under det första etablering­såret, säger hon och upprepar:

– Växtplats och växtval är det viktigaste. Det är nyckeln till framgång.

Tveka inte att hjälpa till med extra vatten och gödsel. I varje fall innan det nyplantera­de själv har kommit i gång, fått kraftigare rötter och kan söka näring själv.

– Till en början är det som ett barn. Ju mer konkurrens, desto mer hjälp krävs. I synnerhet på ett torrare läge eller om där redan finns mycket växtlighet.

Det senaste tillskotte­t i hennes trädgård är ett blodplommo­nträd. När det kom i jorden i fjol gjorde hon som hon alltid brukar göra, oavsett träd eller buske. Det går till som så att hon sätter plantan i en hink med vatten. Sedan gräver hon en grop som är minst dubbelt så stor som själva rotklumpen.

– När jag har grävt klart och ska plantera fyller jag alltid den gropen med vatten som sakta får rinna undan.

Stannar vattnet kvar är marken vattensjuk och då kommer den nya växten få svårt att klara sig. Nästa steg för Jessica är att fylla gropen med egenproduc­erad jord och annat organiskt material som löv, lövmull och kvistar. Påsjord undviker hon.

– Den innehåller mest torv. Många köper jord, trots att de har egen. Man tror inte att den duger, men det vill jag påstå att den nästan alltid gör.

Hon tillägger:

– Återanvänd gärna vattnet som du har haft busken eller trädet i och häll i gropen du har grävt, säger Jessica Lyon.

Och nu står blodplommo­nträdet där mellan syrener och fångar upp vind från västsidan. Det blommar tidigt under våren och lockar till sig väldigt många bin och humlor.

Och bilen med lös ljuddämpar­e? Jodå, den ska lappas ihop.

– Silvertejp och buntband är toppenbra material!

 ?? Bild: Shuttersto­ck ?? Ska du plantera rosor, gör det under hösten. “Det blir en mindre chockartad upplevelse för växterna”, säger Jessica Lyon.
Bild: Shuttersto­ck Ska du plantera rosor, gör det under hösten. “Det blir en mindre chockartad upplevelse för växterna”, säger Jessica Lyon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden