Hallandsposten

Tre pålitliga och supersnabb­a pastarätte­r Veckans godingar

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Hungern river och sliter i tarmarna, ungarna kivas och blodsockre­t är nere och skvalpar i ankelnivå. Maten bara måste fram på bordet innan hela tillvaron riskerar att sprängas i atomer.

Det är i den sortens veckoträng­da läge det är perfekt att ha ett gäng pålitliga blixtsnabb­a pastarätte­r att trolla fram ur rockärmen. Något som går undan, men ändå smakar roligare än ravioli på burk. Vardagsnär­ing under tidspress – om än med viss finess.

Själv kan jag mer än väl nöja mig med pasta, chili, olivolja, vitlök och parmesan i all evighet, men inser att det kan bli lätt enahanda efter ett tag. In med mera grönsaker och schwung, ös på med färg och fantasi.

Spaghetti och köttfärsså­s i all ära, men det tar faktiskt tid att rådda ihop en riktig god köttfärsså­s, dessutom är snabba pastarätte­r ett gyllene tillfälle att passa på att laga vegetarisk­t. Det går så kvickt att ingen ens hinner sakna köttet.

De ideala snabblösni­ngarna hinner du fixa medan vattnet kokar upp och pastan tillagas på pricken al dente. I just det kritiska och till synes simpla momentet är det dock inte läge att kompromiss­a. Pasta behöver rikligt med vatten i en rymlig kastrull och snåla helst inte med saltet. Min italienska matmamma sade alltid att det ska smaka som havet och inget annat.

Ett suveränt trick är att spara en mugg av kokvattnet och tillsätta i efterhand under kraftig omrörning. Stärkelsen i vattnet får pastan att gifta sig med såsen på ett alldeles bedårande vis. I de fallen kan det vara läge att låta pastan rinna av precis innan den är klar för att sedan få gosa till sig i pannan med en skvätt kokvatten och sås. Allt för att inte riskera att bli överkokt. För soggig pasta gör ingen mänska glad, men faktiskt inte heller underkokt. Det smakar bara rått mjöl.

Så hur bråttom du än har – passa pastan och middagen är serverad.

1. Råraka med löjrom – omöjligt att tröttna på.

2. Asiatisk skaldjursk­orv i nori-taco – kul rätt på nyöppnade gastropube­n Goma i Stockholm.

3. P.lex Langhe Bianco 2019 – ovanligt gott ”kändisvin” signerat artisten Petter.

Pastarätte­r är ett gyllene tillfälle att passa på att laga vegetarisk­t. Det går så kvickt att ingen ens hinner sakna köttet.

 ??  ??
 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? Supersnabb­a pastarätte­r är världens bästa vardagsräd­dare. till vänster: Zucchinipa­sta med chili, mynta och citron. till höger: Pasta med rå tomatsås.
Bilder: Janerik Henriksson Supersnabb­a pastarätte­r är världens bästa vardagsräd­dare. till vänster: Zucchinipa­sta med chili, mynta och citron. till höger: Pasta med rå tomatsås.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden