Hallandsposten

Efter debatten – Trump och Biden spurtar

Med den sista tv-debatten i ryggen återstår bara en sak för USA:S väljare att göra: rösta. Mellan de båda presidentk­andidatern­a finns en ideologisk avgrund.

- Tina Magnergård-bjers/tt

De enorma skillnader­na blev tydliga i debatten, som var mer saklig än tidigare orddueller mellan president Donald Trump och utmanaren Joe Biden – men den saknade inte glöd.

När det gäller frågan som präglar alla väljares liv, kampen mot c oron a viruspande­min, hävdade Trump att ett vaccin kommer inom veckor. Han skyllde de 220 000 döda i covid-19 på Kina.

– Det är inte mitt fel att det kom hit, det är Kinas fel, sade han.

– Vi lär oss att leva med det (viruset).

Joe Biden svarade bistert.

– Folk lär sig att dö med det.

” Det är inte mitt fel att det kom hit, det är Kinas fel.

Donald Trump om coronaviru­set

Den tidigare vicepresid­enten och senatorn lade till att ingen som lett ett land där så många dött i en viruspande­mi förtjänar att sitta kvar som president.

En annan fråga som engagerar många väljare är diskrimine­ring och rasism. Demokraten Biden sade rakt ut att så kallad strukturel­l rasism finns i USA och måste adresseras. Republikan­en Trump påstod att han är den president som gjort mest för svarta amerikaner, med undantag för Abraham Lincoln (som avskaffade slaveriet 1863).

Trump slog sig också för bröstet för ekonomin, han sade att börsen kommer att rusa respektive rasa beroende på om han vinner i presidentv­alet eller inte. Och han attackerad­e Bidens klimatutta­lande om att denne vill fasa ut oljeindust­rin och göra USA klimatneut­ralt till 2050 som att motståndar­en tänker ”förstöra oljeindust­rin”. Den är viktig för arbetare i bland annat Texas, Ohio och Pennsylvan­ia.

Just ekonomin fick Trump gott betyg för i en snabbmätni­ng som nyhetskana­len CNN och opinionsin­stitutet SSRS gjorde omedelbart efter debatten: 56 procent av de tillfrågad­e säger att Trump kommer att hantera den på bästa sätt jämfört med 44 procent för Biden.

Debatten i stort vanns dock av Biden, enligt de tillfrågad­e. 53 procent korade honom till segrare, medan 39 procent tycker att den sittande presidente­n vann.

Det är i linje med de nationella opinionssi­ffrorna, där Biden har ett stöd på 50,7 procent och Trump 42,8 procent.

Men på grund av USA:S komplexa valsystem avgörs presidentv­alet i själva verket i en handfull vågmästars­tater och i dessa är opinionen betydligt jämnare.

De tär där de två presidentk­andidatern­a och deras närmasten u kommer att spurta fram till valet. Kampanjeve­nemang, riktad tv-reklam och lokala utspel med udd är att vänta.

Redan i går höll Donald Trump två politiska massmöten i vågmästars­taten Florida, ett i The Villages och ett i Pensacola.

Temat var presidente­ns välkända slogan ”Make America great again” (Gör Amerika stort igen).

Joe Biden å sin sida talade om viruspande­min och ekonomisk återhämtni­ng i sin hemstad Wilmington i Delaware.

För Trump kan det ses som en seger att debatten i Nashville i Tennessee blev mer saklig än den förra, då han avbröt Joe Biden ett 70-tal gånger.

Det skapade irritation bland väljare som TT har talat med i vågmästars­tater, även hos Trumpanhän­gare som vill höra mer om sakpolitik­en.

Idet hårt c oron a virusdrabb­ade USA har dock 48 miljoner människor redan post- eller förtidsrös­tat. Dessa är bortom räckhåll för både Joe Biden och Donald Trump.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden