Hallandsposten

Netflix värre för nätet än allt hemarbete

Halmstad: Hemarbetet har nått en ny topp när även högstadiee­lever har distansstu­dier under den här veckan. Trots det innebär det inte någon större belastning för nätet. Trycket är fortfarand­e högre under en vanlig fredagskvä­ll, enligt Halmstads stadsnät.

- Benjamin Troff bt@hallandspo­sten.se 010-471 51 27

Halmstad: När många arbetar hemifrån märks en ökning av belastning­en på nätet. Nivåerna är dock inte nära fredagskvä­llarnas Netflix-tittande.

Redan tidigt under våren 2020 började uppmaninga­rna om hemarbete att komma. Sedan dess har fler och fler förflyttat arbetsplat­sen till hemmet. Gymnasiesk­olorna har haft distansstu­dier under längre perioder och nu, under inledninge­n av vårtermine­n, bedriver dessutom högstadier­na hemstudier.

När så många stannar hemma och i stället ska ha möten och lektioner digitalt och i videomöten kan man tänka sig att det skulle leda till en stor belastning på nätet. Faktum är att trafiken har ökat, men något större tryck är det inte.

Halmstads stadsnät tillhandah­åller i dag fiber för ungefär 33 000 hushåll i Halmstads kommun.

– Vi har haft ögonen på det här sedan allt distansarb­ete satte i gång för att se vad som händer, men vi har fortfarand­e en högre belastning på fredags- och lördagskvä­llar när alla ska titta på Netflix och tv, säger Tobias Yngnell, nätchef på Halmstads stadsnät.

Hemarbetet är sällan särskilt krävande datamässig­t, trots att det är många videomöten.

– Belastning­en som sker dagtid är inte ens i närheten av kvällarna. Så fort du strömmar bild så ökar belastning­en eftersom att det drar väldigt mycket, säger Tobias Yngnell.

Om man inte har fiber vid stadsnätet, utan exempelvis mobilt bredband, så finns det en risk att man upplever problem. Halmstads stadsnät kommer dock inte bli överbelast­at varken nu eller i framtiden.

” Belastning­en som sker dagtid är inte ens i närheten av kvällarna.

Tobias Yngnell

– Det finns operatörer som kanske inte har så mycket bandbredd som de hade kunnat behöva nu, men vårt nät har ingen sådan flaskhals. Alla bör uppleva att det fungerar bra. Vi övervakar dessutom kontinuerl­igt trafikflöd­et och när vi börjar närma oss gränser som inte känns bra så bygger vi ut nätet.

 ?? Bild: Patrik Leonardsso­n/henrik Montgomery/tt ??
Bild: Patrik Leonardsso­n/henrik Montgomery/tt
 ??  ?? Belastning­en på nätet ökar förvisso när många jobbar hemifrån, men fredagskvä­llarnas Netflix eller tv-tittande är ändå mer krävande enligt Tobias Yngnell, nätchef på Halmstads stadsnät.
Belastning­en på nätet ökar förvisso när många jobbar hemifrån, men fredagskvä­llarnas Netflix eller tv-tittande är ändå mer krävande enligt Tobias Yngnell, nätchef på Halmstads stadsnät.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden