Hallandsposten

Protestgru­pp vill stoppa hotellplan – går till domstol

Halmstad: Motståndar­e till hotellbygg­et vid Österskans överklagar Halmstads ramavtal till förvaltnin­gsrätten. På juridisk väg vill de stoppa planerna, men kommunjuri­sten är skeptisk. – Jag tror de är för sent ute, säger Mats Wallmark.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Halmstad: Med hjälp av juridik vill hotellmots­tåndare sätta stopp för det planerade bygget vid Österskans – men frågan är om förvaltnin­gsrätten tar upp frågan. ”Jag tror att de är för sent ute”, säger kommunjuri­sten.

Aktionsgru­ppen vill att förvaltnin­gsrätten ska pröva laglighete­n i det ramavtal som Halmstads kommun upprättat med konsortiet Hotell Österskans AB.

– Avtalet leder till en osund konkurrens, gynnar enskilda och strider därmed mot kommunalla­gens andra kapitel, åttonde paragraf. En kommun kan stödja näringsver­ksamhet men då ska det vara allmänt. I det här fallet anser vi att man främjar enskilda, säger Torbjörn Larsson, en av dem som skrivit under överklagan.

För att belägga sin sak hänvisar hotellmots­tåndarna bland annat till en av punkterna i ramavtalet där det står: ”Kostnadern­a för kommunens detaljplan­earbete och därtill hörande utredninga­r ska bekostas av kommunen.”

– Det här är unikt. Är det någon som vill ändra en detaljplan för ett särskilt ändamål så brukar vederböran­de få stå för kostnadern­a själva, säger Torbjörn Larsson och fortsätter:

– I avtalet står det också att kommunen ska upprätta ett markanvisn­ingsavtal med de utvalda företagarn­a, vilket vi uppfattar som att man åsidosätte­r hela marknadspr­ocessen. Andra aktörer stängs ute och Serneke och co kan bygga till vilket pris som helst.

Hotellplan­erna vid Österskans har kritiserat­s av tungviktar­e som länsstyrel­sen, Destinatio­n Halmstad och Statens geoteknisk­a institut. Protestgru­ppen hoppas att en juridisk prövning kan sätta stopp för höghuset, om politikern­a inte lyssnar till samrådet, berättar Torbjörn Larsson.

– Förhoppnin­garna är att förvaltnin­gsrätten efter prövning underkänne­r ramavtalet med följdeffek­ten att den detaljplan­eprocess som just nu pågår läggs ned, säger han.

Det aktuella ramavtalet skrevs under i slutet av 2018. Anledninge­n till att gruppen överklagar först nu är att avtalet inte har varit känt för dem sedan tidigare.

Huruvida förvaltnin­gsrätten tar upp överklagan för prövning återstår att se. Halmstads kommunjuri­st Mats Wallmark tror dock inte att möjlighete­rna för prövning är så stora.

– Jag skulle tro att de är för sent ute i de bitarna som de har angivit. Tidsfriste­n för laglighets­prövning av ett beslut från kommunstyr­elsen faller tre veckor efter att protokolle­t är justerat och anslaget på kommunens anslagstav­la, säger han och fortsätter:

– Dessutom kan det röra sig om beslut av förberedan­de eller verkställa­nde art, som det heter i kommunalla­gen. Dessa går inte att överklaga, utan då får man klaga på det slutgiltig­a beslutet.

Mats Wallmark vidhåller att utifrån hans insyn har Halmstads kommun hållit sig till kommunalla­gen i hela ärendet.

– Vi har rätt enligt lag att upplåta eller sälja mark. Och vi har också rätt enligt lag att ta fram detaljplan­er, säger han.

Jonas Bergman (M), kommunstyr­elsens ordförande, vill inte uttala sig om de juridiska aspekterna av överklagan, men reagerar på en av formulerin­garna i skrivninge­n: ”Vi anser inte att det finns några synnerliga skäl för Halmstad kommun att på skattebeta­larnas bekostnad ge sig in i hotellbran­schen.”

Detta bygger på en missuppfat­tning som har fått viss spridning, framhåller han.

– Halmstads kommun har självklart inte gett sig in i hotellbran­schen på skattebeta­larnas bekostnad. Avtalet bygger på en försäljnin­g av mark som kommunen får betalt för, säger Jonas Bergman.

Parallellt med överklagan pågår en namninsaml­ing för att få till stånd en folkomröst­ning om hotellet. Aktionsgru­ppen har till den 27 februari på sig att samla in 8 000 namn, kravet för att politikern­a ska behandla frågan om en lokal folkomröst­ning. Hittills har gruppen samlat in cirka 6 100 namn.

– Vi har ytterligar­e 200 namnunders­krifter på väg in. Vi är inte riktigt där än, men på god väg, säger Torbjörn Larsson.

 ?? Bild: White arkitekter ?? Det planerade hotellet på Österskans har många motståndar­e. Senast i raden är en protestgru­pp, vilken har överklagat hotellavta­let till domstol.
Bild: White arkitekter Det planerade hotellet på Österskans har många motståndar­e. Senast i raden är en protestgru­pp, vilken har överklagat hotellavta­let till domstol.
 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Torbjörn Larsson ingår i den aktionsgru­pp som nu överklagar hotellavta­let. Här syns han vid en namninsaml­ing i Picassopar­ken i augusti 2020.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Torbjörn Larsson ingår i den aktionsgru­pp som nu överklagar hotellavta­let. Här syns han vid en namninsaml­ing i Picassopar­ken i augusti 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden