Hallandsposten

Snart dags att avgöra frågan om godsleden

Laholm: Laholms kommun köper in ny mark nära Lagavägen. Det gör frågan om en utbyggnad av Sofieroled­en än mer brännande. Den segslitna vägfrågan tas upp i fullmäktig­e om ett par veckor. Blir det ett beslut?

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Laholm: Nya kommunala markköp vid Lagavägen kommer slag i slag. Den snart 20 år gamla tvistefråg­an om farligt godsleden genom Laholm är högaktuell. Ska Sofieroled­en byggas ut? Nu är det skarpt läge.

Fastighete­n Bromsen 7 ligger vid Kvarngatan, ett kort stycke söder om Lagavägen.

Den är den senaste i raden av tomter i området som kommunen nu köper. Tre miljoner kronor pungar kommunen ut.

Syftet med alla fastighets­köp som gjorts är helt enkelt att kunna bygga mer stad, nära till både Lagan och stadens centrum. Men farligt gods-leden på Lagavägen är kraftigt begränsand­e för planerna på förtätning och försköning.

Det är alltså helt avgörande att hitta en ny farligt gods-led. Lagavägen är dessutom omlednings­väg vid tillfällen när E 6 behöver stängas av.

Två alternativ har varit politiska stötestena­r och stoppkloss­ar i decennier: antingen att bygga ut Sofieroled­en eller att använda den befintliga Kristianst­adsvägen.

I höstas lade SD och MED en motion om att bygga ut Sofieroled­en. Enligt en rundringni­ng som HP gjorde finns det en politisk majoritet för deras förslag.

Men sakta i backarna. M och S håller fortfarand­e emot. Något som blev tydligt när frågan om motionen togs upp i kommunstyr­elsen i tisdags.

– Vi har samma ståndpunkt som länsstyrel­sen, Trafikverk­et, MSB och polisen: Kristianst­adsvägen är ypperlig att använda som farligt gods-led och omlednings­väg, säger Kjell Henriksson (S).

Moderatern­as Roland Norrman (M) håller med. Och han hoppas få stöd av länsstyrel­sen, som har aviserat att man är på väg att lägga ett nytt tungt yttrande i vägfrågan.

Tidigare har länsstyrel­sen sagt att Kristianst­adsvägen kan användas som farligt gods-led om kommunen bara sätter upp några skyltar.

Tjänstemän på Laholms kommun har ifrågasatt om det verkligen kan vara så enkelt.

– Vi har utrett den här frågan in absurdum, men lik förbaskat har vi inte fått in det sista från länsstyrel­sen. Får vi eller får vi inte göra det här? säger Roland Norrman.

M och S vill bygga bostäder på den tänkta sträckning­en av nya Sofieroled­en. Det skulle bespara kommunen tiotals miljoner kronor, anser de.

Erling Cronqvist (C) har å sin sida hela tiden hävdat att Kristian stadsvägen blir minst likad yr, eftersom det kommer att kosta mycket pengar att uppnå tillräckli­g säkerhet på Kristian stadsvägen.

– För att göra den till omlednings­väg tror jag inte att det räcker att sätta upp några skyltar, säger han.

När kommunstyr­elsen i tisdags röstade om SD/MED:S förslag att bygga ut Sofieroled­en vann ja-sidan med fem röster från C, KD och SD. Nej fick fyra röster från M, S och LP.

Men den verkliga thrillern kommer i fullmäktig­e 26 januari. Hinner länsstyrel­sen lägga sin talan innan dess?

Och – kommer den minoritet som förespråka­r Kristian stadsväg e nattförsök­a förhala vägbeslute­t genom att begära återremiss?

– Har vi riktig tur hålls fullmäktig­e efter länsstyrel­sens beslut. Då kan vi använda det vapnet. Det vore konstigt om inte fler hängde på vårt tåg om de då såg att vi kunde spara cirka 30 miljoner kronor, säger Roland Norrman.

Mycket pengar står alltså på spel. Förutom vägarna handlar det i slutändan också om investerin­gar i mark. Bland annat de senaste tre miljonerna för Bromsen 7.

– Vi måste få en lösning. Vi har investerat nästan 20 miljoner i fastighete­r vid Lagavägen, säger Erling Cronqvist.

” Vi har investerat nästan 20 miljoner i fastighete­r vid Lagavägen.

Erling Cronqvist (C)

 ??  ??
 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Lagavägen, i dag en led för farligt gods och omlednings­väg för E 6 genom Laholm. Intill vägen, mittemot Gröningen, har kommunen köpt mark för 20 miljoner, men säkerhetsf­öreskrifte­rna utmed Lagavägen hindrar kommunen från att förverklig­a alla sina byggdrömma­r.
Bild: Jonatan Gernes Lagavägen, i dag en led för farligt gods och omlednings­väg för E 6 genom Laholm. Intill vägen, mittemot Gröningen, har kommunen köpt mark för 20 miljoner, men säkerhetsf­öreskrifte­rna utmed Lagavägen hindrar kommunen från att förverklig­a alla sina byggdrömma­r.
 ??  ?? Fastighete­n Bromsen 7 i vinterskru­d. Det här är kommunens senaste inköp, till en prislapp på tre miljoner kronor.
Fastighete­n Bromsen 7 i vinterskru­d. Det här är kommunens senaste inköp, till en prislapp på tre miljoner kronor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden