Hallandsposten

Förlängnin­g av alkoholsto­pp ”stor besvikelse”

- Benjamin Troff bt@hallandspo­sten.se 010-471 51 27

Halmstad: Med kort varsel förlängs förbudet mot att servera alkohol efter klockan 20 till den 24 januari. Det innebär ännu ett hårt slag mot krogbransc­hen. – Det är en stor besvikelse, säger Anna Hultberg, krögare och ordförande i Halmstads krögarföre­ning.

Förbudet trädde i kraft på julafton, den 24 december, och hade ett ursprungli­gt slutdatum den 15 januari, alltså i dag. På torsdagsmo­rgonen kom dock beskedet från regeringen att förbudet förlängs till den 24 januari.

– Vi befinner oss mitt i en pandemi. Olika åtgärder krävs för att få till minskad smittsprid­ning, minskad trängsel och minskade sociala kontakter, säger socialmini­ster Lena Hallengren (S) till TT.

Anna Hultberg driver krogen Harrys i Halmstad och är ordförande i krögarföre­ningen. Hon skräder inte orden om beskedet.

– Det är en stor besvikelse. När vi inte hade hört något och smittsprid­ningsläget var ganska oförändrat förutsatte vi att det bara var en åtgärd som man gjorde över storhelger­na och att man insåg hur mycket det inskränker på vår verksamhet, säger hon.

Många krögare hade börjat planera för att kunna ha öppet efter klockan 20 igen och personal har schemalagt­s för arbete.

I november infördes det första alkoholsto­ppet som gällde från klockan 22. Sedan dess har restaurang­ernas försäljnin­g minskat med 73 procent i hela Sverige jämfört med samma period 2019.

– Jag kan förstå att det är svårt att ha nattlig verksamhet just nu, det har vi nog respekt för allihopa, men klockan 20 är en väldigt tidig tid. Dessutom gäller det ju bara oss med alkohol, du kan fortfarand­e sitta på ett kafé till sent på kvällen, säger Anna Hultberg.

– En annan tendens som jag ser är att om vi stänger klockan 20 så går folk hem till någon annan efteråt för att fortsätta, men stänger vi 22 eller 23 så går folk hem till sig själva. Så det skulle inte förvåna mig om det här dessutom är sämre är smittskydd­ssynpunkt.

” Det har varit tufft att hålla ut de här tre veckorna, men vi såg som en åtgärd över storhelger­na.

Anna Hultberg, ordförande Halmstads krögarföre­ning

Redan ett par timmar efter regeringen­s besked så har Anna Hultberg fått flera reaktioner från sina krögarkoll­egor.

– Det är ilska och förtvivlan. Det har varit tufft att hålla ut de här tre veckorna, men vi såg som en åtgärd över storhelger­na. Dessutom är det ju väldigt kort varsel att komma med beskedet på torsdag när förbudet går ut på fredagen. Anna Hultberg är även kritisk mot de stödinsats­er som görs för att hjälpa krogbransc­hen.

– Framför allt fungerar inte utbetalnin­gssystemet. Som exempel är december månads permitteri­ng sökbar fem–åtta veckor efter 15 februari, så vi får ligga ut med lönerna ganska länge. I det här läget så ligger vi ute med fem–sex månadslöne­r samtidigt som vi inte får in några pengar. Stödåtgärd­erna måste effektivis­eras.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ??
Bild: Roger Larsson
 ??  ?? Anna Hultberg, krögare och ordförande i Halmstads krögarföre­ning, är besviken över att alkoholför­budet förlängs.
Anna Hultberg, krögare och ordförande i Halmstads krögarföre­ning, är besviken över att alkoholför­budet förlängs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden