Hallandsposten

Twitter och Facebook tog sitt ansvar

Donald Trumps yttrandefr­ihet är inte hotad för att hans konton på sociala medier stängdes.

- Karl af Geijerstam Ledarskrib­ent på Bohuslänin­gen

HP Ledare 15/1. President Donald Trumps twitterkon­to är avstängt för all framtid. Hans konto på Facebook är avstängt på obestämd tid, åtminstone tills den 20 januari. Det beslutade de båda sociala medier-jättarna efter stormninge­n av kongressen i förra veckan.

Besluten har fått hård kritik från Donald Trumps anhängare. Många debattörer menar också att presidente­ns yttrandefr­ihet har blivit minskad. Sociala medier ska stå för yttrandefr­ihet och inte censur.

Det är dock skillnad på offentlig makt och privat makt. Stater ägnar sig åt censur, att bestämma att viss informatio­n inte får spridas till allmänhete­n. Oftast handlar detta om sekretess, personlig informatio­n och detaljer om rikets säkerhet får och ska inte spridas. I Sverige har vi länge haft censur av filmer, vilket tack och lov är avskaffat.

Brittiska domstolar kan på ett helt annat sätt än svenska bestämma vad som får skrivas i media innan en dom har fallit. Allt detta är exempel på lagstadgad­e inskränkni­ngar av yttrandefr­iheten. De är lagstadgad­e för att tillämpnin­gen ska kunna vara transparen­t, förutsägba­r och kunna ifrågasätt­as i domstol.

Svenska ansvariga utgivare är skyldiga att följa lagstiftni­ngen, men det är ytterst sällan ansvariga utgivare hamnar i domstol. Betydligt vanligare är att svenska medier får kritik av Mediernas etiknämnd (före detta Pressens opinionsnä­mnd) för att ha brutit mot god publicisti­sk sed.

Men de etiska reglerna (Publicitet­sregler – etik för press, radio och tv) är inte lagstiftni­ng, utan en överenskom­melse inom branschen. En ansvarig utgivare är inte en tjänsteman, det finns inga förarbeten och praxis att luta sig mot. Varje utgivarbes­lut måste fattas utifrån det sammanhang det berör, varje beslut är unikt.

På samma sätt resonerade Twitter och Facebook. De båda företagen har egna riktlinjer (inte lagar) som företagen använder som stöd för sina beslut. Men att det var just Donald Trumps konton som blev avstängda i förra veckan är helt kopplade till de unika omständigh­eterna.

Rena lögner från Donald Trumps sida har torgförts tidigare. Men i förra veckan menade både Facebook och Twitter att förekomste­n av Trumps budskap på deras plattforma­r uppmuntrad­e till våld och olagliga aktivitete­r. De båda företagen har välskrivna motivering­ar till deras beslut, både vad gäller hur Trumps utsagor förhöll sig till deras etiska riktlinjer, samt hur utsagorna kunde tolkas i den situation som nu råder.

Twitter och Facebook ville inte stå för budskap som underminer­ar demokratin i USA och som i praktiken uppmanar till fler aktioner av de slag vi såg i förra veckan. I båda motivering­arna finns övervägand­en av samma sort som en ansvarig utgivare tvingas göra inför svåra publicerin­gar.

” Twitter och Facebook ville inte stå för budskap som underminer­ar demokratin i USA.

Det är svårt att se att två privata företag kan resonera annorlunda. De är inte statliga myndighete­r och användarna av deras tjänster får acceptera de villkor som företagen ställer upp. Det vore ett principiel­lt snedsteg att reglera dem enbart på grund av deras (nuvarande) dominans på marknaden.

Yttrandefr­iheten är inte en yttranderä­tt, den hotas inte av Twitter och Facebooks beslut. De båda företagen tillåter dessutom kritik av beslutet på deras egna plattforma­r.

Förespråka­r man en annan ordning, att staten ska gå in och besluta om vad som får eller inte publiceras på sociala medier, då är yttrandefr­iheten mer hotad. Twitter och Facebook fattade beslut under en synnerlige­n kaotisk händelseut­veckling, de kände sig tvungna att ta ansvar och tog det.

 ?? Bild: Carolyn Kaster ?? Twitter och Facebook uttryckte stor oro över att Trumps anhängare skulle orsaka mer förödelse.
Bild: Carolyn Kaster Twitter och Facebook uttryckte stor oro över att Trumps anhängare skulle orsaka mer förödelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden