Hallandsposten

Kommunråd hittade en miljon i fond

- Cecilia Welin

Halmstad: Den som söker han finner, enligt ordspråket. Och det var precis det som hände när Jonas Bergman (M) hittade en dryg miljon i en donationsf­ond. Pengar som nu ska användas till kommunens nya korttidsbo­ende. – Roligt att Alfred Anderssons sista önskan nu kan uppfyllas, säger kommunråde­t.

I våras satt Jonas Bergman och ägnade sig åt en av de arbetsuppg­ifter som ligger på hans bord, nämligen att godkänna årsredovis­ningar för de 50-talet donationsf­onder som kommunen ansvarar för.

– En tidsödande och ganska tråkig uppgift där jag ska sätta min kråka på många hundra papper, men samtidigt väldigt roligt att läsa igenom och jag tycker det är kul att sätta mig in i detaljer. En del fonder används fortlöpand­e, men det finns också många konstiga ändamål i vissa som är svåra att uppfylla, berättar han.

” Har man ett stort intresse går det säkert att hitta mer.

Jonas Bergman (M)

Den fond som Jonas Bergman hittade heter Handlar Alfred Anderssons donationsf­ond och innehöll från början 100 000. I dag finns det drygt en miljon kronor i potten. Ändamålet är ”grundplåt till ett blivande hem för obotligt sjuka”.

– När jag satt och läste den här så visste jag ju att vi har beslutat om ett nytt korttidsbo­ende där det ska finnas en ny palliativ avdelning och jag tyckte att det lät som att det passade ihop, berättar han.

Några mejl och lite utredning senare kunde personal- och ledningsut­skottet fatta beslut om att dela ut pengarna till fastighets­kontoret. Pengarna ska alltså gå till boendets palliativa avdelning som ska byggas vid Nymansgata­n med start nästa år.

– Vi har en del fonder som är svåra att matcha mot någonting och det är lite tråkigt. Det är inte alltid så lätt att leva upp till donatorern­as önskningar även om man vill att deras sista vilja ska bli verklighet. Därför är det extra roligt att de här pengarna nu kommer till användning, även om de utgör en liten del av den totala kostnaden för boendet, säger Jonas Bergman och tillägger:

– Det är fint på något vis att hans sista vilja kan bli uppfylld.

Kan vi förvänta oss fler sådana här upptäckter från din sida?

– Ja, kanske det. Nu har jag fått blodad tand och har man ett stort intresse för vad som händer i kommunen går det säkert att hitta mer.

Handlaren Alfred Andersson gick bort år 1937. Eftersom hela kapitalet nu betalas ut upphör donationsf­onden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden