Hallandsposten

Alla finns inte represente­rade bland synpunkter om plan

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Halmstad: Nu har tiden gått ut för Halmstads invånare att tycka till om kommunens förslag till ny översiktsp­lan som går under namnet Framtidspl­an 2050. Runt 1 000 synpunkter har kommit in vilket kommunstyr­elsens ordförande är nöjd med – men ett problem är att inte alla finns represente­rade.

I oktober presentera­de Halmstads kommun det första förslaget till en ny översiktsp­lan som gäller hela kommunen. I den finns förslag på bland annat vilka orter man vill satsa på och var det är aktuellt att bygga nya bostäder.

Men förslaget till översiktsp­lanen är just ett förslag och de senaste drygt två månaderna har kommunens invånare haft chans att komma med synpunkter inför att planen ska omarbetas.

– Jag kan tycka att det är ett ganska stor gensvar. Det är en väldigt långsiktig plan som tar Halmstad 30 år framåt i tiden, det kan vara svårt att formulera tankar och ta till sig det, säger kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M).

Synpunkter­na som kommit in ska nu diarieföra­s och sammanstäl­las innan politikern­a påbörjar arbetet med att ta fram en andra version av översiktsp­lanen.

– Väldigt mycket kretsar kring ett par områden på västra sidan av stan, Eketånga bland annat. Man märker att det tränger igenom i media med men man får inte glömma att det är en plan för hela Halmstads kommun, säger Bergman.

Även om Jonas Bergman är nöjd med antalet synpunkter och förslag som kommit in från invånare, företag, markägare och föreningar ser han ett problem med att en del grupper inte hörs i debatten.

– Det är lite snedfördel­ade svar. Hittills har vi inte registrera­t några synpunkter från den östra delen av kommunen. Men de har vi förhoppnin­gsvis fångat upp under den tidigare delen av samrådet, säger han och fortsätter:

– Jag önskar alltid att fler invånare engagerar sig i dialogerna. Det är alltid svårt i ett tidigare stadium och man får ett större gensvar när man har något konkret att visa upp.

Till hösten kommer den omarbetade versionen av översiktsp­lanen presentera­s och från och med september kommer Halmstads invånare få en ny chans att tycka till om hur kommunen borde se ut i framtiden. Då hoppas Jonas Bergman att ännu fler synpunkter kommer in.

– I höst får vi fundera på vilka brister som funnits och vilka grupper som vi vill nå ut till. Det är alltid personer från vissa områden och åldersgrup­per som hör av sig och sätter sig in i saker, säger han.

 ?? Bild: Halmstads kommun/hp/arkiv ?? Kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) tycker att kommunen har fått ett bra gensvar på förslaget till översiktsp­lan men ser ett problem med att inte alla kommuninvå­nare finns represente­rade bland de synpunkter som har kommit in.
Bild: Halmstads kommun/hp/arkiv Kommunstyr­elsens ordförande Jonas Bergman (M) tycker att kommunen har fått ett bra gensvar på förslaget till översiktsp­lan men ser ett problem med att inte alla kommuninvå­nare finns represente­rade bland de synpunkter som har kommit in.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden