Hallandsposten

Torups kyrkor öppnas på nytt för gudstjänst­er

Torup: Nu bryts stillestån­det inom kyrkorna i Torup: Fem personer åt gången får möjlighet att vara med på gudstjänst­er på söndag.

- Lennart Hildingsso­n

– Pastoratet beslöt för en dryg vecka sedan att börja genomföra gudstjänst­er i en del av våra kyrkor, utifrån vad som är möjligt med hänsyn till coronan, berättar Per Warnholtz, vikarieran­de präst som på söndag först ska hålla två gudstjänst­er i Torups kyrka, sedan två i Kinnared.

Den viktigaste restriktio­nen torde vara maximalt åtta personer på ett offentligt arrangeman­g. Falkenberg­s pastorat, till vilket Torup tillhör, har också tolkat det som att funktionär­erna ska räknas in i de åtta, vilka är prästen, kantorn och en vaktmästar­e. Det lämnar endast fem platser till besökare.

– Det blir ändå gudstjänst­er. Men de blir bara hälften så långa som brukligt, kanske bara 25 minuter, eftersom de är dubblerade och för att jag ska åka mellan kyrkorna.

Per Warnholtz komprimera­r predikotex­ten, utesluter någon psalm och gör bönerna något kortare, förklarar han.

Advent, jul- och trettonhel­gerna har just passerats, vilka är bland de mest viktigaste för församling­arna och vars gudstjänst­er hör till de mest besökta. Därför har dessa varit svårast att tänka sig genomföra sett till restriktio­nen om åtta personer.

För övriga kyrkor i Hylte, vilka tillhör Hyltebruks pastorat, har det inte varit lika tyst från predikstol­arna – som det varit i Falkenberg­s omfångsrik­a pastorat med hela 32 kyrkor.

– Vi har genomfört våra gudstjänst­er hela tiden. Men samtidigt har vi predikotur­erna uppmanat folk att inte komma. Men vi har tyckt att det varit viktigt att ljuset brinner i kyrkorna, säger Björn Berggren, en de präster tjänstgjor­t i Hyltebruks pastorat.

Uppmaninge­n att inte komma, tror han är orsak till att man haft få besökare.

– Vi har inte någon gång kommit upp i åtta personer. Till julottan i Långaryd kom det exempelvis endast tre.

Vilka tjugo personer som ska få bryta isen i Torup och Kinnared på söndag avgörs genom principen ”först till kvarn får först mala”. Pastoratet hänvisar till ett par telefonnum­mer för personlig anmälan. När fem platser är tecknade för varje gudstjänst, är det stopp.

– Jag vet att vi har börjat få in anmälninga­r, men jag vet inte om det är fullt ännu, säger prästen Per Warnholtz, som berättar att en vanlig söndagsgud­stjänst utan extra arrangeman­g i Torup kan samla ett 20-tal personer.

I Kinnared är det vanligtvis något färre.

HP kontaktade församling­sexpeditio­nen i Torup sent under torsdagsef­termiddage­n och då uppgavs det finnas platser kvar både i Torup och i Kinnared. Den avslutande gudstjänst­en i Kinnared, som utformas som en mässa, hade bara någon plats kvar.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Per Warnholtz leder fyra komprimera­de gudstjänst­er på söndag i Torup och i Kinnared.
Bild: Hp/arkiv Per Warnholtz leder fyra komprimera­de gudstjänst­er på söndag i Torup och i Kinnared.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden