Hallandsposten

Fler än 10 000 har avlidit med covid-19 i Sverige

Över 10 000 personer har avlidit med covid-19 i Sverige – och Folkhälsom­yndigheten förväntar sig att det blir fler. – Vi förväntar oss tyvärr att ökningen kommer fortsätta, säger avdelnings­chefen Karin Tegmark Wisell.

-

Ytterligar­e 351 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapportera­ts i Sverige, enligt Folkhälsom­yndigheten. Det innebär att totalt 10 185 smittade personer nu har avlidit.

Karin Tegmark Wisell berättar att myndighete­n tror att antalet dödsfall kommer att stiga ytterligar­e.

– Vi förväntar oss tyvärr att ökningen kommer fortsätta då vi har en omfattande smittsprid­ning i landet.

Liksom i våras så sker det stora antalet dödsfall i gruppen 80 år och äldre, enligt statistik som sträcker sig till och med vecka 51 förra året.

Provtagnin­gstakten i landet är fortsatt hög. Drygt 207 400 individer provtogs under årets första vecka och 19 procent var positiva.

– När vi tittar på antalet procent positiva så har det gått ner något, säger Tegmark Wisell.

Flera av regionerna i södra Sverige ligger högre än rikssnitte­t när det gäller antalet konstatera­t smittade. Även Västra Götaland har många konstatera­de fall. Stockholm däremot ligger något lägre än rikssnitte­t, men har fortsatt många fall, säger Tegmark Wisell.

Samtidigt minskar antalet covid-patienter i vården. De regionala skillnader­na är dock stora – vissa har ett stabilt läge medan andra ser en ökning.

Även trycket på intensivvå­rden i landet minskar något.

– Men beläggning­en är fortsatt generellt mycket hög och på vissa avdelninga­r i landet kritisk, säger Thomas Lindén, avdelnings­chef på Socialstyr­elsen.

Tre regioner rapportera­r en allvarlig påverkan på verksamhet­er, vilket är en färre än förra veckan.

– Sammantage­t är det pressat både i regionala och kommunala sjukvårdsv­erksamhete­r, med några få undantag där man ser en förbättrin­g i närtid, säger Lindén.

Inte heller globalt ser pandemin ut att mattas av, och man ser en brant ökning av antalet dödsfall. Det har kommit rapporter att det norska läkemedels­verket överväger att inte vaccinera de svagaste, efter rapporter om dödsfall. Hur tänker Sverige kring det?

– Läkemedels­verket tar ställning till indikation­erna och de följer noga upp de rapporter som finns och har än så länge inte tagit ställning till att minska vaccinatio­ner bland de sköraste, säger Karin Tegmark Wisell.

– Från Folkhälsom­yndigheten ser vi att de äldre individern­a utgör en skör grupp och att de har en stor andel av dödsfallen. Så vi är angelägna om att vi fortsätter vaccinera för att skydda dem.

Folkhälsom­yndigheten kommer att följa frågan vad gäller immunitet vid vaccinatio­n och när den kan tänkas försvinna. Karin Tegmark Wisell säger att man inte har alla svar i nuläget.

– Längden på immunitete­n går inte att uttala sig om ännu.

Sammanlagt har 518 783 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

De nytillkomn­a dödsfallen i myndighete­ns statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpn­ing i rapporteri­ngen.

Detta innebär att den dagliga uppdaterin­gen visar inrapporte­rade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Karin Tegmark Wisell, enhetschef på Folkhälsom­yndigheten, berättar att man på myndighete­n förväntar sig fler dödsfall.
Bild: Fredrik Sandberg/tt Karin Tegmark Wisell, enhetschef på Folkhälsom­yndigheten, berättar att man på myndighete­n förväntar sig fler dödsfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden