Hallandsposten

Fler än någonsin tidigare ringde Bris under julen

Fylla och bråk i hemmet och en allmän oro för samhällslä­get. Bris fick under jullovet ta emot 40 procent fler samtal än motsvarand­e period förra året.

- Kristina Erkenborn/tt

Redan tidigt i december märkte Bris en ökning av samtal från barn som var oroliga för hur restriktio­nerna skulle komma att påverka julen. Det handlade om frånvaron av äldre släktingar, mindre socialt umgänge med kompisar och en allmän oro inför julfirande­t hemma.

– Under hela förra året har vi sett att samtalen har ökat. Det är väldigt tydligt att tillvaron för många barn som befinner sig i utsatta situatione­r har förvärrats under pandemin och därför räknade vi med att det skulle bli en intensiv jul, säger Bris generalsek­reterare Magnus Jägerskog.

Under jullovet hade Bris kuratorer kontakt med 1 438 barn, vilket är en ökning med hela 40 procent jämfört med året innan. Det är även det högsta antalet sedan 2016, siffror tidigare än så finns inte att jämföra med, enligt Bris.

De flesta samtalen handlade om situatione­n i familjen, om bråk, otrygghet och föräldrar som dricker för mycket, men många uttrycker också en allmän oro och ångest över läget i samhället.

– Något som sticker ut är att samtalen om fysiskt våld och vuxnas missbruk mer än fördubblat­s den här julen. Barns utsatthet blir alltid tydlig under julloven, men i år har det varit extraordin­ärt, säger Magnus Jägerskog.

Alla samtal till Bris sker anonymt där kuratorer lyssnar och stöttar barnen i den situation de befinner sig i, men i allvarliga­re fall kan Bris gripa in mer handfast.

– Väljer de att kliva ur sin anonymitet så kan vi till exempel hjälpa barnet och föra dess talan gentemot olika myndighete­r, men det är alltid barnets val, säger Magnus Jägerskog.

Många samtal till Bris handlar om skolan och den röda tråden är enligt Jägerskog hur viktig den är.

– Alla mår bra av rutiner i vardagen och skolan är ett otroligt viktigt sammanhang. Det handlar både om relationer och kunskapsin­hämtning. Vi såg det särskilt under våren när gymnasiesk­olorna gick över till distansund­ervisning att måendet för många som lider av psykisk ohälsa påverkades negativt när avståndet till elevhälsan blev större.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden