Hallandsposten

Föräldrar kritiska efter polisskott i Växjö

När en psykiskt sjuk man skulle föras till psykakuten i Växjö slutade det med att han blev skjuten av polis. Mannens föräldrar är kritiska till polisens agerande, rapportera­r Smålandspo­sten.

- TT

– Han skulle få vård, så kommer han ut och får så svåra skador att han kan få men för livet, säger den ena föräldern till tidningen.

Den vuxne sonen bor hemma och får sedan många år vård för sin psykiska sjukdom. I början av veckan började han må sämre och när föräldrarn­a bad om hjälp att få honom till psykakuten blev de förvånade över det stora polisuppbå­d som kom, berättar de för tidningen.

Vid tidigare tillfällen har det bara kommit en polispatru­ll, men nu kom sex polisbilar och utanför bostaden ställde sig poliser i kravallutr­ustning, enligt föräldrarn­a. Polisen har uppgett att de fått larm om en man som var utåtageran­de och slog sönder saker.

Föräldrarn­a beskriver att sonen blev hysterisk när han såg alla poliserna och att han började kasta ut saker genom fönstret. Efter en längre stund sprang han ut ur huset med ett tillhygge i handen och då blev han skjuten – enligt polisen eftersom situatione­n av poliserna uppfattade­s som hotfull.

– De har kravallutr­ustad polis som står fem meter från ingången när han springer ut. De ingriper inte och försöker fånga honom, utan när han rusar fram så skjuter de honom, säger pappan, som dock inte såg exakt vad som hände när polisen sköt.

Mannen, som är i 25-årsåldern, fördes till sjukhus och skadorna har bedömts som allvarliga, men inte livshotand­e. Inlednings­vis var han misstänkt för mordförsök, men nu utreds han i stället för hot mot tjänsteman. En internutre­dning har också inletts om polisernas agerande.

Polisinfor­matör Robert Loeffel säger att han förstår att föräldrarn­a är chockade över händelsen.

– Jag kan bara konstatera att det är det sista polisen vill göra, att använda tjänstevap­en, men ibland blir man så trängd att man tvingas och så kan det ha varit i denna situatione­n, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden