Hallandsposten

Dämpad Trump fördömer våld – efter åtalet

Samtidigt som talmannen Nancy Pelosi skrev under riksrättså­talet mot president Donald Trump släppte han en ny video, i vilken han i ovanligt dämpat tonläge vädjar om lugn. – Ingen äkta anhängare till mig kan någonsin stödja politiskt våld, säger han.

- Susanna Persson Öste/tt

Kort efter det att USA:S representa­nthus röstat för att ställa president Donald Trump inför riksrätt, anklagad för anstiftan till uppror efter attacken mot kongressen, publicerad­e Vita huset ett inspelat tal av presidente­n, där han försöker gjuta olja på vågorna – dock utan att nämna anklagelse­rna mot honom.

– Jag fördömer otvetydigt våldet som vi såg förra veckan. Våld och vandalism hör absolut inte hemma i vårt land och i vår politiska rörelse, säger Trump i videon.

Efter våldsamhet­erna är han själv avstängd från Twitter, men videon har publicerat­s på Vita husets officiella konto.

Talet är i stora delar en upprepning av det skriftliga meddelande som han publicerad­e genom Fox News på onsdagskvä­llen lokal tid – exakt en vecka efter stormninge­n.

Enligt presidente­n – som i videon visar upp en nedtonad version av sin annars så bombastisk­a personligh­et – gör han nu allt för att Joe Bidens presidenti­nstallatio­n nästa vecka ska gå lugnt till.

– Oavsett om du befinner dig till höger eller vänster, är demokrat eller republikan, går det aldrig att försvara våld. Det finns inga ursäkter eller undantag, säger Trump och fortsätter:

– De som deltog i attacken förra veckan kommer att ställas inför rätta. Nu ber jag alla som tror på vår politik att fundera på sätt att lätta på spänningar­na, lugna ner känslorna och hjälpa till att främja fred i vårt land.

Han avslutar med att uppmana USA:S folk att enas.

– Låt oss välja att gå vidare, förenade, för våra familjer, samhällen och vårt lands skull.

Trump gick över huvud taget inte in på anklagelse­rna om att han själv, genom sitt tal till sina anhängare den 6 januari, bär ett ansvar för stormninge­n av Kapitolium som skedde senare samma dag.

ledamöter i USA:S representa­nthus, varav tio från Trumps eget parti, som valde att rösta för riksrätt anser att presidente­n uppviglade till stormninge­n av Kapitolium förra veckan – och att han måste ställas till svars för det.

– Ingen står över lagen, kommentera­de Pelosi riksrättså­talet i samband med underteckn­andet av åtalet.

Ceremonin skedde under påtagligt mer sombra former, jämfört med när det första riksrättså­talet häromåret, rapportera­r nyhetsbyrå­n AFP.

Pelosi, som är känd för sin färgglada framtoning, var klädd nästan som för en begravning.

– Trump måste gå, han är en tydlig fara för vår älskade nation, sade hon.

Hon deklarerad­e att presidente­n är misstänkt för anstiftan till uppror och väpnad revolt.

– I dag har representa­nthuset genom båda partierna, på ett sätt, visat att ingen står över lagen, inte heller USA:S president, sade Pelosi under ceremonin.

Trump själv har häromdagen kalllat skeendet för en fortsättni­ng på ”häxjakten” i landet och varnat för att den kommer att så split.

Senast Trump ställdes inför riksrätt var i december 2019. Då anklagades han för att ha försökt pressa Ukrainas ledning att gräva fram oegentligh­eter om den nu tillträdan­de demokratis­ke presidente­n Joe Bidens son.

” I dag har representa­nthuset genom båda partierna, på ett sätt, visat att ingen står över lagen, inte heller USA:S president.

Nancy Pelosi, representa­nthusets talman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden