Hallandsposten

Tidigare minister ställs inför riksrätt

Den tidigare danska invandring­sministern Inger Støjberg, Venstre, kommer att ställas inför riksrätt. Socialdemo­kratiet ställer sig bakom en sådan process – trots att det kan innebära att S-regeringen själv hamnar i riksrätt för landets minkskanda­l.

-

Blott några sekunder efter att Venstres partiledar­e Jakob Ellemann-jensen meddelat att partiets folketings­grupp sagt ja till att ställa partikolle­gan Inger Støjberg inför riksrätt tar hon själv plats inför samma intervjumi­krofoner.

– Jag är besviken över att det är min egen partiledar­e som bjuder in resten av folketinge­t att resa ett riksrättså­tal mot mig, säger Inger Støjberg.

Hon fortsätter:

– Det är den största misstroend­eförklarin­g man kan ge mot en kollega i folketinge­t.

Inger Støjberg.

Det var i egenskap av invandring­soch integratio­nsminister som Støjberg i februari 2016 gav en olaglig instruktio­n om att skilja asylsökand­e par åt där ena parten var minderårig. En utredande kommission har kommit fram till att även om det inte finns några bevis på att Støjberg gav en direkt instruktio­n om att bryta lagen har hon varnats för att åtgärden var olaglig. Det är även bevisat att hon vilselett folketinge­t i frågan.

Hon säger nu att ”fel har begåtts” i frågan, men anser fortfarand­e att hon agerade rätt.

– Jag har kämpat för att skydda de här flickorna. När jag blickar bakåt i tiden fanns det ett stort tryck för att undvika barnbrudar i danska flyktingbo­enden, säger Støjberg.

Redan innan Venstres ja fanns det en majoritet i folketinge­t för en riksrättsp­rocess. Detta sedan regeringsp­artiet Socialdemo­kratiet tidigare under torsdagen meddelat att man ställer sig bakom ett åtal.

Ett ja som kan öppna för att nuvarande S-regering ställs inför riksrätt i framtiden, detta för höstens olagliga beslut om att massavliva landets minkar sedan en muterad variant av coronaviru­set spridits i besättning­arna.

– Om socialdemo­kraterna säger ja till riksrätt mot Støjberg blir det svårt för dem att säga nej till riksrätt om minkfrågan, sade Kasper Møller Hansen, professor i statsveten­skap vid Köpenhamns universite­t, häromdagen till TT.

Det är blott den sjätte gången i historien som en dansk minister ställs inför riksrätt och första gången sedan 1993.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden