Hallandsposten

Karibiskt med både gamla och nya smaker

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

För kocken Kristian Smith är det karibiskt som gäller. Såväl i kastruller­na som på grillen. Mat som fått honom att upptäcka sina jamaicansk­a rötter på riktigt.

Kristian Smith står med en fot i varje land. Svensk mamma, jamaicansk pappa och uppväxt i London. Sedan tio år är det dock Stockholm som är hemma. Därmed blev också saknaden efter det jamaicansk­a köket stor. Så pass stor att han bestämde sig för att lära sig behärska öns matlagning­stekniker till fullo. Resultatet har han samlat i boken ”Roots – jamaicansk mat & kultur” (Natur & Kultur).

– Det finns faktiskt en hel del likheter mellan svensk husmanskos­t och jamaicansk mat. Där är till exempel kryddpeppa­r en väldigt viktig krydda. Den hittar vi ju här i kalops bland annat. Samma sak med det sötsyrliga, som dillkött.

Som barn tyckte han egentligen inte alls om den karibiska maten. Det var samma sak varje söndag; rätter som hans mamma fått lära sig att laga efter pappas recept.

Det var först när han själv utbildade sig till kock och började göra långresor till Jamaica som han insåg hur gott det kunde vara när maten lagats från grunden av proffs. Inte minst den klassiska kryddbland­ningen jerk och sättet att grilla. Långsamt, länge och under plåt.

Hela det jamaicansk­a matarvet är i sig ett hopkok av många olika kulturer.

Numera har Kristian tagit sin barndoms haträtter till helt nya nivåer, peppad av sina svenska vänner och trogna streetfood­kunder som allt som oftast har bett om receptet. Det sporrade honom att ta steget till att bli kökschef på Xo, en karibisk restaurang på Hobo Hotel i Stockholm som öppnade i mars.

– Efter en vecka hade vi fullbokat varje kväll. Ett bevis på att den här sortens mat verkligen behövs. Folk är nyfikna på det karibiska. Men sedan slog coronan till och vi blev tvungna att stänga. Vi hade slitit så hårt, det gör fortfarand­e ont att tänka på det.

Nu jobbar han i stället som konsult för Curb Food, ett koncept som enbart satsar på restaurang­er med hämtmat och öppnar på flera ställen runt om i landet under 2021.

– Vi behöver tänka utanför boxen. Små undergroun­d-restaurang­er är framtiden, inte fine dining. Något positivt måste vi få ut av detta.

Det finns faktiskt en hel del likheter mellan svensk husmanskos­t och jamaicansk mat.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Här korsas klassisk brittisk comfort food med karibiska smaker i en kryddig variant av shepherd’s pie.
Bild: Janerik Henriksson Här korsas klassisk brittisk comfort food med karibiska smaker i en kryddig variant av shepherd’s pie.
 ?? Bild: Christian Gustavsson ?? Jamaican hot pepper pickle är en inläggning som passar till alla jamaicansk­a rätter och är lätt att göra själv.
Bild: Christian Gustavsson Jamaican hot pepper pickle är en inläggning som passar till alla jamaicansk­a rätter och är lätt att göra själv.
 ?? Bild: Christian Gustavsson ?? På söndagarna brukar man dricka den här morotsdryc­ken på Jamaica.
Bild: Christian Gustavsson På söndagarna brukar man dricka den här morotsdryc­ken på Jamaica.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden