Hallandsposten

Snart införs schemat ingen vill ha

- Ungt vårdbiträd­e

Vård. Nu är det många som skickat in insändare angående de nya schemana inom vården, och här kommer ännu en. Det är inte lång tid kvar tills det så kallade ”heltid som norm” samt hälsoschem­an ska införas i Halland, trots att så gott som ingen anställd vill ha det så. Hur mycket ska vi behöva protestera för att folk ska lyssna? Det har skrivits namnunders­krifter, reportage i tidningar, många heta debatter på sociala medier där vårdanstäl­lda försöker hjälpa varandra.

Ändå blir undersköte­rskor och vårdbiträd­en totalt överkörda, och våra röster tystas ner.

Varför ska personal tvingas att jobba heltid? Varför ska vi behöva vara runt på både andra boenden samt i hemtjänste­n för att träffa brukare vi inte känner, mitt under en pandemi? Och varför i all världen ska våra scheman gå ut på kortare men fler pass, så att chansen till återhämtni­ng försämras?

Frustratio­nen och maktlöshet­en är enorm för mig och mina kollegor. Det är inte rimligt som politiker, troligtvis utan erfarenhet inom vårdyrket, att fatta sådana beslut och desto mindre rimligt att faktiskt verkställa det när personalen protestera­r i sådan utsträckni­ng.

Man verkar heller inte kunna se förlustern­a det här medför, genom garanterat fler uppsägning­ar och sjukskrivn­ingar. Och hur ska man lyckas attrahera fler till ett yrke det i framtiden kommer vara enorm brist inom? För tro oss, det här är inte attraktivt. Vi vädjar, snälla avbryt införandet av det här vansinnet!

 ?? Bild: Fredrik Sandberg/tt ?? Är det rätt eller fel att ändra schemat inom vården?
Bild: Fredrik Sandberg/tt Är det rätt eller fel att ändra schemat inom vården?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden