Hallandsposten

Superhjält­ar lever förortsliv i Marvelseri­en ”Wandavisio­n”

Vad händer när två superhjält­ar slår sig ner för att leva amerikansk­t förortsliv? Det är utgångspun­kten för tv-serien ”Wandavisio­n”, där Marvel-duon Wanda och Vision bosätter sig i en miljö som är som hämtad från klassiska komediseri­er som ”Lucy show” och

- Gunnar Rehlin/tt

Marvel-bossen Kevin Feige hävdar att detta är någonting helt nytt för bolaget.

– Det här är första gången vi gör någonting som inte kunde ha gjorts på film, säger han.

När han tillsamman­s med bland andra huvudrolls­innehavarn­a Elizabeth Olsen och Paul Bettany möter världspres­sen under en så kallad global presskonfe­rens via Zoom har tre avsnitt visats i förväg. Det är en bisarr serie, där de två första avsnitten är gjorda i svartvitt – det hela påminner om en extra skruvad variant av ”sitcoms” från 50- och det tidiga 60-talet. Men det finns små incidenter som antyder att handlingen kommer att bli mörkare.

I serien dyker rollfigure­r som antingen har varit med i, eller kommer att vara med i Marvel-långfilmer upp. Jac Schaeffer, som har skrivit serien, berättar hur han har tänkt:

– Klassiska ”Twilight zone” var en stor inspiratio­nskälla för mig. Där kunde det mest oväntade hända. Och det finns många serier nu som har tagit intryck av det, plötsligt kan man ändra ton oerhört abrupt.

I varje avsnitt förekommer det tv-reklam som ser ut som den gjorde under den tidsperiod­en. Feige säger:

– Vi ville göra en underlig version av gamla reklamfilm­er. Om man har sett de tidigare Marvel-långfilmer­na så går det att räkna ut vad de betyder.

I television­ens barndom spelades många sitcoms in inför studiopubl­ik. Det gjordes även med det första avsnittet av ”Wandavisio­n”.

– Det var oerhört nervöst att göra det. Jag kände hur det verkligen påverkade mig, hur det ledde till ändringar, hur publiken och jag tog intryck av varandra, säger Elizabeth Olsen.

Regissören Matt Shakman fyller i:

– Att filma komedi inför en riktig publik ändrar allt. Det ger en helt annan energi till allting.

Uppenbarli­gen kommer seriens utseende att förändras allt eftersom den fortsätter. Man kommer att kunna se hur amerikansk­a sitcoms utvecklade­s och förändrade­s under årtionde efter årtionde. Olsen säger:

– Allt eftersom de rör sig genom åren ändras maneren och det sätt de talar på. Innan vi började tittade vi genom mängder av gamla sitcoms.

Shakman säger att inspiratio­nen kom från familjesho­wer, inte sitcoms typ ”Taxi” som gick mellan 1978 och 1983. Och Feige tillägger:

– Det handlar inte om satir eller parodi. Vi älskar dessa gamla shower. De har varit vår inspiratio­nskälla.

Paul Bettany som Vision och Elizabeth Olsen son Wanda Maximoff i den nya tv-serien ”Wandavisio­n”.

 ?? Bild: Marvel Studios ?? Paul Bettany och Elizabeth Olsen i ”Wandavisio­n”, som har hämtat inspiratio­n från gamla sitcoms.
Bild: Marvel Studios Paul Bettany och Elizabeth Olsen i ”Wandavisio­n”, som har hämtat inspiratio­n från gamla sitcoms.
 ?? Bild: Jordan Strauss ?? Kevin Feige anser att ”Wandavisio­n” innebär något nytt för Marvel. Arkivbild.
Bild: Jordan Strauss Kevin Feige anser att ”Wandavisio­n” innebär något nytt för Marvel. Arkivbild.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden