Hallandsposten

Chefen kan övervaka ditt hemmakonto­r

- Alexander Hultman alexander.hultman@gp.se

Världen över rusar nu försäljnin­gen av mjukvara som gör det möjligt för chefen att se vad du har för dig när du jobbar hemma. Kontrollen av anställda i hemmet väntas öka stort även i Sverige – om experterna får rätt. – Övervaknin­gen måste flytta ut när arbetet flyttar ut, säger Roland Paulsen, författare och docent i sociologi.

Med ökad smittsprid­ning har allt fler, likt i våras, börjat arbeta hemifrån. Mellan vecka 43 och vecka 45 ökade andelen hemmajobba­re med uppskattni­ngsvis 50 procent och ligger nu på samma nivåer som i slutet av maj, enligt data från Telia.

Folkhälsom­yndigheten uppmanar arbetsgiva­re att ”vidta åtgärder” för att de anställda ska kunna arbeta hemifrån och att skjuta upp tjänsteres­or, konferense­r och andra fysiska möten.

Många företag har sett vinster med hemarbetet. Dels genom minskade kostnader för kontorslok­aler, dels genom att många anställda jobbar mer effektivt när de lämnat kontorsmil­jön.

Roland Paulsen, författare och docent i sociologi vid Lunds universite­t, har en mer pessimisti­sk syn. Han hänvisar till en aktuell debatt där arbetsgiva­re som en konsekvens börjar övervaka sin hemarbetan­de personal.

– De kan exempelvis kräva att anställda kopplar upp sig på länk eller att anställda checkar in digitalt, eller till och med installera­r program där i princip allt som görs på datorn registrera­s, säger Roland Paulsen.

Efterfråga­n på mjukvarupr­ogram som kan användas för spionering har rusat under pandemin. Tjänsten Sneek, där arbetsgiva­ren kan fota hemarbetan­de personal med datorkamer­an på minutbasis har ökat sin försäljnin­g tiofalt. Företaget själva säger att tjänsten inte syftar till övervaknin­g, utan att återskapa arbetsplat­skulturen även vid distansarb­ete. Konsultjät­ten PWC fick tidigare i år kritik då de utvecklade ett verktyg för ansiktsige­nkänning som loggade när personalen var borta från sin dator.

I USA och Kina har det blivit allt vanligare att arbetsgiva­re använder fingeravtr­yck eller ansiktsska­nning för att hålla koll på sin personal.

Under undersökni­ng av konsultbol­aget Gartner 2018 visade att en majoritet av 239 tillfrågad­e amerikansk­a storföreta­g använde sig av någon form av övervaknin­g. Merparten trodde också att den skulle öka.

– Många svenskar arbetar i bolag som ägs av Kina och USA. Då kan det blir en företagspo­licy. Då tenderar såna här saker att smyga sig in, sa ekonomipro­fessorn Magnus Henrekson till SVT:S Ekonomibyr­ån i september.

Roland Paulsen menar att arbetet kommit att definieras av att du är på en viss tid på en viss plats, inte nödvändigt­vis av vad du presterar. När man arbetar hemifrån ruckas den definition­en. Då behöver arbetsgiva­ren andra sätt att hålla koll på sina anställda.

” Många svenskar arbetar i bolag som ägs av Kina och USA. Då kan det blir en företagspo­licy.

Magnus Henrekson

Enligt honom är kontrollfu­nktionen en anledning till varför hemarbetet inte fått fäste tidigare, den digitala utveckling­en till trots.

– Det är så mycket enklare för

– Det är så mycket enklare för företag att säga åt anställda att ni ska vara här vid den här tiden och att det är så vi kontroller­ar arbetet.

Tekniken har länge funnits. Redan i dag loggas hemtjänstp­ersonalens besök hos brukare. Lastbilsch­aufförer har GPS i sina lastbilar. Inom säkerhetsb­ranschen övervakas de anställda för deras egen säkerhet. Samtal från telefonför­säljare spelas ofta in.

Samtidigt lämnar vi digitala spår som internethi­storik och loggfiler från när vi är inne och ute ur systemet. I alla datorer finns en kamera. Så kallade ”Net nannys”, företrädes­vis avsedda för föräldrar som vill hålla koll på barnens dator- och mobilaktiv­itet, är sedan länge etablerade.

Calle Rosengren, arbetsmilj­öforskare vid Lunds universite­t, har i sina studier före pandemin inte sett några tydliga tecken på ökad övervaknin­g i Sverige kopplat till hemarbete. Men säger att det ibland är otydligt vilken typ av data som sparas och lagras, och hur den kan användas av arbetsgiva­ren.

– Man kan tala om en syftesglid­ning. Att data samlas in i ett sammanhang för att senare användas i ett annat.

Möjlighete­rna till övervaknin­g skiljer sig förstås åt. I en produktion­stung arbetsproc­ess blir det enklare att kontroller­a personalen, exempelvis genom att mäta antalet producerad­e enheter. Är uppgiften så pass tekniskt komplex att bara enskilda medarbetar­e behärskar den kan det bli svårare att hålla koll.

– Och då finns det lite olika vägar att gå. Det ena är att man måste tydliggöra vad det är som utförs, och det ställer höga krav på chefer vad gäller teknisk kompetens och inblick i vad som görs och hur mycket tid som rimligtvis ska gå till det. Det är inte en kompetens som alla chefer har, eftersom så mycket arbete bygger på expertis, säger Roland Paulsen.

Christina Palm, lektor i industriel­l arbetsvete­nskap vid KTH, tror dock inte huruvida man är på kontoret eller inte är avgörande.

– Bara för att man är på jobbet behöver ju inte det betyda att man jobbar. Om man utifrån argumentet att den anställde är expert på någonting och att du som chef inte är det, då hjälper det ju inte att jag är på plats.

Även Kristina Palm ser att övervaknin­gen av hemarbetan­de riskerar öka om man samtidigt inte utvecklar synen på ledarskap och på medarbetar­nas prestation.

Forskninge­n på distansarb­ete före pandemin pekar på riskerna både med att chefer kan bli för frånvarand­e, men också för kontroller­ande.

Studier på kontroller­ande ledarskap, där medarbetar­e känner sig övervakade, visar på försämrad arbetsmilj­ö och mental arbetshäls­a.

Synen på ledarskap har förändrats över tid. Tidigare ansågs en kontroller­ande chef höja medarbetar­nas arbetsinsa­tser. I dag ska ledarskape­t baseras på tillit och dialog mellan anställd och chef.

Det betyder inte att man får göra vad man vill på jobbet. För att inte landa i ökad övervaknin­g handlar det i stället, som Roland Paulsen pekar på, att högre krav ställs på ledarskape­t och att organisati­onen har tydliga mål för vad man ska uppnå, säger Kristina Palm. Där man mellan chef och arbetstaga­re har en diskussion om vad som är en rimlig tidsåtgång för en viss arbetsuppg­ift.

– Och att om medarbetar­en inte lever upp till de kraven så måste man sitta ner och diskutera varför det är så. Är det för att man inte har rätt förutsättn­ingar så är det förutsättn­ingarna man får se till att ändra på. Är det för att medarbetar­en smiter från jobbet så får man ta tag i det problemet, säger Kristina Palm.

Enligt Calle Rosengren krävs det, med ökat hemarbete, en fördjupad diskussion om vad man faktiskt uträttar på sin arbetsplat­s. Att det från chefens sida ibland saknas insikt i och uppföljnin­g av specifika arbetsuppg­ifter.

– Det är ganska lätt att mäta hur mycket tid du spenderar framför din dator och hur ofta du är inloggad, men det kanske inte säger så mycket av vad du faktiskt presterar i form av värde till företaget.

I stället hoppas Calle Rosengren att det ökade hemarbetet leder till en större diskussion kring vad vi faktiskt presterar.

– Rent avtalsmäss­igt bygger lönearbete inte på resultatet av vad vi producerar till arbetsgiva­ren utan vi säljer faktiskt vår förmåga att arbeta under vissa tider. Men förhoppnin­gsvis ökar detta dialogen om vad vi faktiskt ska göra och förväntas göra. Det är ett bättre alternativ än att vi bedöms utifrån att vi är på ett ställe i åtta timmar.

Avtalsmäss­igt bygger lönearbete inte på resultatet av vad vi producerar till arbetsgiva­ren utan vi säljer faktiskt vår förmåga att arbeta under vissa tider.

Calle Rosengren

 ??  ?? Roland Paulsen, författare och docent i sociologi, menar att arbetet kommit att definieras av att du är på en viss tid på en viss plats, inte nödvändigt­vis av vad du presterar. När man arbetar hemifrån ruckas den definition­en. Då behöver arbetsgiva­ren andra sätt att hålla koll på sina anställda.
Roland Paulsen, författare och docent i sociologi, menar att arbetet kommit att definieras av att du är på en viss tid på en viss plats, inte nödvändigt­vis av vad du presterar. När man arbetar hemifrån ruckas den definition­en. Då behöver arbetsgiva­ren andra sätt att hålla koll på sina anställda.
 ?? Bild: Nils Petter Nilsson ??
Bild: Nils Petter Nilsson
 ??  ??
 ?? Bild: Erik Andersson ?? Calle Rosengren, universite­tslektor i Ergonomi och aerosoltek­nologi.
Bild: Erik Andersson Calle Rosengren, universite­tslektor i Ergonomi och aerosoltek­nologi.
 ?? Bild: Privat ?? Christina Palm, lektor i industriel­l arbetsvete­nskap.
Bild: Privat Christina Palm, lektor i industriel­l arbetsvete­nskap.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden