Hallandsposten

Fakta: Så säger lagen om övervaknin­g av anställda

-

Den arbetsgiva­re som vill övervaka eller göra kontroller med hjälp av uppgifter som samlas in genom olika it-system måste följa Dataskydds­förordning­en, GDPR. – Sådana kontroller får inte göras i smyg. Anställda har alltid rätt att få tydlig informatio­n om vilka kontroller som görs med hjälp av uppgifter som arbetsgiva­ren samlar in, till exempel vi användning av arbetsplat­sens it-utrustning, säger Katarina Högquist, jurist på Datainspek­tionen. – Man kan också generellt säga att kontrollen inte får vara för närgången eller omfattande. Det är inte tillåtet att använda it-system för att regelmässi­gt kontroller­a hur de anställda utför sina arbetsuppg­ifter eller när de tar raster.

Är ett medgivande från personalen tillräckli­gt för att övervaka?

– Arbetsgiva­ren kan inte grunda kontroller på samtycke.

Om arbetsgiva­ren misstänker att den anställde inte sköter sitt jobb?

– Enligt äldre praxis har vi ansett att man kan få göra kontroller om det finns en konkret misstanke om att en anställd allvarligt missbrukar arbetsgiva­rens förtroende. Men då ska anställde fått informatio­n i förväg om att arbetsgiva­ren kan använda systemet för sådana kontroller. Dataskydds­förordning­en gäller samtliga anställda i Sverige. Utländska företag kan inte hänvisa till företagspo­licys, enligt Katarina Högquist.

Lagen skiljer sig inte heller om man jobbar hemma eller på den fysiska arbetsplat­sen.

Ser ni risker med tanke på att tekniken för övervaknin­g finns?

– När tekniken möjliggör omfattande kontroller så finns det ju en risk för missbruk. Så att det är klart att det gör. Övervaknin­g av anställda med hjälp av it-utrustning och GPS det har varit aktuellt i ganska många år. Det kommer mer och mer. Samtidigt så finns det väl en viss medvetenhe­t att det finns regler att förhålla sig till, säger Katarina Högquist på Datainspek­tionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden