Hallandsposten

Professor förklarar Sveriges höga dödstal i covid-19

Nu har fler än 10 000 personer i Sverige med bekräftad covid-19 avlidit — och dödstalet ser ut att fortsätta öka. Professor Joacim Rocklöv utgår från att dödstalet kommer att hamna mellan 12 000 och 15 000.

- Petronella Uebel/tt

Mer än två tredjedela­r av de avlidna, 6 876, var över 80 år. Sverige ligger nu på 26:e plats över de länder i världen som har flest döda per 100 000 invånare. Danmark, Norge och Finland ligger avsevärt längre ner på listan från Johns Hopkins-universite­tet, som toppas av San Marino.

Den tidigare statsepide­miologen

Annika Linde, har sin analys av orsaken till det höga dödstalet klar.

– I första hand har så många dött i Sverige för att vi hade en strategi där virus släpptes fritt och i andra hand för att vi förutsatte att man skulle kunna hantera det här så att man skulle skydda de äldre, men det kunde vi inte. Det visade sig att vi inte hade någon beredskap för detta, säger hon.

Joacim Rocklöv är professor i epidemiolo­gi och folkhälsov­etenskap vid Umeå universite­t och har tidigare kritiserat den svenska coronastra­tegin. Han är inte alls förvånad över att fler än 10 000 personer i Sverige dött i covid-19 och befarar att antalet kan komma att öka till mellan 12 000 och 15 000, eftersom vi befinner oss mitt i vintern.

– Det är ju en hög samhällssp­ridning. Det är många som blir infekterad­e. Nu har det pågått ett tag och kommer att pågå ett tag till, tills vaccinerna får mer effekt. De får ju effekt gradvis, säger han.

I våras blev en analys om vårdbehov och dödstal, som bland andra Joacim Rocklöv stod bakom, mycket omdebatter­ad. Ett av scenariern­a som presentera­des visade att dödstalet skulle kunna gå upp så högt som till omkring 40 000 om viruset släpptes fritt.

– Nu är inte det ett realistisk­t scenario, eftersom vi inte kommer att tillåta det. Men det visar hur viktigt det är att vidta effektiva åtgärder för att stoppa smittsprid­ning, säger han.

Han säger att hur högt dödstalet blir beror på hur snabbt vi vaccinerar, andra åtgärder och vår uthållighe­t.

Statsepide­miolog Anders Tegnell

hade till skillnad från Rocklöv inte kunnat föreställa sig att Sverige skulle komma upp i 10 000 döda med covid-19 när sjukdomen klassades som en allmänfarl­ig och samhällsfa­rlig sjukdom i våras.

– Nej, det tror jag ingen av oss hade kunnat tänka oss, även om vi redan från början visste att det här var en väldigt farlig sjukdom. Det visade tidiga data från Kina och Italien, säger han.

Anders Tegnells förklaring till det höga dödstalet är att covid-19 är en väldigt farlig sjukdom, framför allt för multisjuka äldre.

– Har man en stor smittsprid­ning och inte riktigt bra förutsättn­ingar att hindra smittan från att komma in på äldreboend­en så är det svårt att förhindra att man får så här höga dödstal, och det är inte bara Sverige som har drabbats, säger han.

Samtidigt betonar han att det finns väldigt stora variatione­r i hur man registrera­r och mäter dödsfall i covid-19 i olika länder.

– Det finns flera studier där man jämfört den så kallade överdödlig­heten, som nog är ett mer objektivt mått, i flera länder. Skillnaden i antalet döda och överdödlig­heten är väldigt liten i Sverige, men väldigt stor i många andra länder, säger Tegnell.

Anders Tegnell är förvissad om att vi kan stå inför en vändpunkt om regionerna med vaccinerin­gen lyckas nå de 70 000 till 80 000 personer som bor på särskilda boenden.

– Den gruppen står för nästan hälften av alla dödsfall. Kan vi nå dem med en bra vaccintäck­ning inom de närmaste veckorna, vilket jag tror att vi kan, kommer det drastiskt att förändra utveckling­en av antalet dödsfall redan inom en månad, eller några veckor, säger han.

Det förutsätte­r dock att vaccinet ger ett så bra skydd som det sett ut att ge i studier.

– Redan nu vaccineras ju de första personerna för andra gången och nästa vecka bör de ha fått ett ganska bra skydd, säger han.

 ?? Bild: Staffan Löwstedt/tt ?? Fler än 10 000 personer i Sverige med bekräftad covid-19 har avlidit.
Bild: Staffan Löwstedt/tt Fler än 10 000 personer i Sverige med bekräftad covid-19 har avlidit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden