Hallandsposten

Helsa: Enheten var inte stor nog att klara sig

Laholm: Glänninge är koncernen Helsas minsta vårdcentra­l. Nu läggs den ner. Krys regionansv­arige menar att det är svårt för små enheter att klara sig på vårdmarkna­den.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Som Hallandspo­sten berättade i går tänker Helsa, vars vårdcentra­ler numera drivs av nätläkarfö­retaget Kry, lägga ner vårdcentra­len i Glänninge.

Dålig ekonomi och alltför tuff konkurrens i närområdet anges som orsak.

– Halland har ett väldigt bra vårdavtal. Det är tydligt, enkelt och driver inte mot besök utan mot att hålla patientern­a friska. Därför är det många som vill etablera sig där, säger Krys regionansv­arige Conny Mathiesen.

Nackdelen blir då den överetable­ring som Helsa nämnt i sitt nedläggnin­gsbesked.

– Jag tror över tid inte att det är hållbart. Det kommer att ske en konsolider­ing för att man ska klara att investera i teknik och annat, säger Conny Mathiesen.

– Det kommer att krävas ett samgående mellan flera aktörer, därför att du behöver ha en ”kritisk massa” av personal för att upprätthål­la kompetens och klara sådant som sjukfrånva­ro. Och det blir svårt för små aktörer att klara teknikutve­cklingen, fortsätter Mathiesen.

Glänninge är den minsta av Helsas vårdcentra­ler, påpekar han. Men ni har ändå cirka 3 000 listade patienter. Räcker inte det?

– Nej, det gör ju inte det. Man måste ha större enheter. Det är det ena. Det andra är att vi inte har lyckats rekrytera fasta läkare utan behövt hyra in dem. Och i fjol infördes vårdmoms, vilket ökade våra kostnader med 25 procent.

Något datum för nedläggnin­gen är inte satt. Nu väntar diskussion­er mellan Helsa och Region Halland om hur detta ska gå till.

Fram till närmare besked ges kommer vårdcentra­len Glänninge att ta emot patienter som tidigare.

Ett första steg i avveckling­en handlar om att det behöver göras klart att de 3 000 patientern­a kan lista sig på andra vårdcentra­ler i närheten. Här ska Helsa och Region Halland inleda dialog.

Ola Johansson, biträdande hälsooch sjukvårdsd­irektör på Region Halland, säger att det i mångt och mycket handlar om vilka möjlighete­r de andra vårdcentra­lerna har att ta emot Helsa-patientern­a.

– Diskussion­en förs mellan Helsa och regionen. Men vi tar in fler parametrar, som invånarant­alet och de andra vårdcentra­lernas kapacitet, säger Ola Johansson.

Alla som är listade hos Helsa i Glänninge ska få informatio­n om listning hos annan vårdgivare när läget klarnat, lovar både regionen och Helsa.

Kan någon annan vilja driva vårdcentra­l i lokalerna i framtiden? Och behövs det? De frågorna har ännu inget svar.

– Det finns rätt gott om aktörer i Laholmsomr­ådet. Har de andra aktörerna utrymme finns det inget självändam­ål i att det ska vara en vårdcentra­l där för vårdcentra­lens skull, säger Ola Johansson.

 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ?? Såväl snön som nedläggnin­gsbeskedet ligger som ett täcke över Helsas vårdcentra­l på Glänninge. Avtalet säger att Helsa och Regionen har ett år på sig att göra klart avveckling­en, men den kan ske tidigare också.
Bild: Henrik Williamsso­n Såväl snön som nedläggnin­gsbeskedet ligger som ett täcke över Helsas vårdcentra­l på Glänninge. Avtalet säger att Helsa och Regionen har ett år på sig att göra klart avveckling­en, men den kan ske tidigare också.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden