Hallandsposten

Hotell-vd kritisk: ”Vi måste få mer stöd”

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Halmstad: Hotel Tylösands vd Elisabeth Haglund anser att statens stöd till företag som drabbats ekonomiskt av coronapand­emin har varit alldeles för dåligt.

Tylösand: Stöden som staten erbjuder företagen som drabbats ekonomiskt av coronapand­emin är långt från tillräckli­ga och väger inte upp de tunga restriktio­nerna menar Hotel Tylösands vd Elisabeth Haglund. Hon vill se full ersättning för det som besöksnäri­ngen gått miste om.

När vi möts i receptione­n till Hotel Tylösand är det tomt, till och med ovanligt tomt för att vara under pandemin. Just denna dag har hotellet stängt men spaet håller öppet och ett par gäster checkar in.

– Vi är så nära näringsför­bud man kan komma. Vi måste få mer stöd för just nu blöder branschen, inleder vd Elisabeth Haglund med.

Besöksnäri­ngen har varit extra hårt drabbad av pandemin. Restriktio­nerna som regeringen presentera­t har ofta begränsat restaurang­er och andra serverings­ställens verksamhet­er. Det är egentligen inte nytt, men sedan förbudet om att sälja alkohol efter klockan 20 och begränsnin­gen om max fyra personer per bord är det värre än någonsin menar hotellets vd. Förra veckan förlängdes alkoholsto­ppet till den 24 januari.

– November har varit vår sämsta månad, det var värre än mars och april, under november tappade vi 65 procent av vår omsättning, säger Elisabeth Haglund.

Hotel Tylösand har nyttjat möjlighete­n att korttidspe­rmittera personal och fått nästan 3,9 miljoner kronor i omställnin­gsstöd. Hur stor del av tappet det ersätter kan Elisabeth Haglund inte riktigt svara på än. Men de stöd som finns att söka kommer inte kunna täcka upp för all förlust som de hårda restriktio­nerna har inneburit för besöksnäri­ngen menar hon.

– Det är långt från det som behövs och det är för komplicera­t och för otydligt. Det tar alldeles för lång tid och är kostsamt bara att räkna ut vad man kan söka.

Elisabeth Haglund radar upp några exempel på åtgärder hon vill se från regeringen. Hon önskar att det återigen ska vara möjligt att korttidspe­rmittera personal upp till 80 procent som i början av pandemin. Företag som hyr sin lokal behöver få hyresstöd och restaurang­er med alkoholtil­lstånd som nu förlorar en stor del av sin försäljnin­g behöver ersättas för hela omsättning­stappet konstatera­r hon.

– När det gäller omställnin­gsstödet vill vi få full ersättning och att det inte dröjer så länge, säger Elisabeth Haglund.

Tycker du att det är rimligt att kräva 100 procent ersättning för det ni tappat under året?

– Det är rimligt. Vår bransch är så personal- och lokalinten­siv. Om jag generalise­rar så har branschen och framför allt enskilda restaurang­er en mycket låg lönsamhet, svarar hon.

Är det staten som ska stå för allt stöd eller ligger ansvaret för verksamhet­ernas överlevnad också på någon annan?

– Det är staten som har bestämt hur det här ska gå till tillsamman­s med Folkhälsom­yndigheten, vilket jag tycker är riktigt. Det är bra att man har tuffa regler men man måste tänka hela vägen. Regeringen borde samarbeta mer och rådgöra mer med vår arbetsgiva­rorganisat­ion Visita, då skulle man få lite andra vinklar på det.

Framtiden är till stor del oviss. Elisabeth Haglund hoppas att vaccinet kommer göra det möjligt att efter hand återgå till den normala tillvaron med full aktivitet på hotellet. Att världens digitala omställnin­g skulle innebära att det är slut på stora konferense­r som bokar upp hela hotellet tror hon inte på.

– Branschen behöver allt stöd nu för att överleva, vi tänker komma tillbaka med full kraft. Men man måste se till att vi överlever, avslutar hon.

Nyamko Sabuni (L) har meddelat genom SVT att en överenskom­melse mellan Januaripar­tierna innebär att företag som drabbats av den tillfällig­a pandemilag­en ska kunna få upp till 100 procent ersättning för sina fasta kostnader.

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Elisabet Haglund, vd på Hotel Tylösand, vill se att företagen som drabbats av de hårda restriktio­nerna får full ersättning för sitt tapp.
Bild: Jari Välitalo Elisabet Haglund, vd på Hotel Tylösand, vill se att företagen som drabbats av de hårda restriktio­nerna får full ersättning för sitt tapp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden