Hallandsposten

Mattias Karlsson: Att inte stå upp för sina handlingar är oansvarigt, fegt och samhällsfa­rligt.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

HP Ledare 19/1. Låt naturen ha sin gång, brukar det heta. I Halmstad kan man säga att Nyrebäcken i Tylöbäck lever sitt eget liv efter det allvarliga miljöbrott­et som skedde i juni förra året och som ledde till att bäcken fick ett nytt utlopp i havet.

Någon eller några hade då grävt en rak kanal ut i havet och samtidigt blockerat bäckens vackra meanderlik­nande böj i sandstrand­en.

Som Hallandspo­sten rapportera­de i fredagens tidning har Nyrebäcken nu börjat urholka sanddynern­a som finns på den norra sidan av bäckens utlopp i havet.

Visserlige­n är bäcken naturligt slingrande i sandstrand­en och har under årens lopp haft många olika skepnader.

” Det är troligen det senare ingreppet som gjort att bäcken inte har återfått sin slingrande form söderut i havet.

Men den som var på plats dagarna efter miljöbrott­et kunde konstatera att förutom den grävda kanalen ut i havet hade även den tidigare bäckfåran blockerats med en hög strandvall. Det är troligen det senare ingreppet som gjort att bäcken inte har återfått sin slingrande form söderut i havet.

I stället hotas nu sanddynern­a på bäckens norra sida. Vi ska som sagt låta naturen ha sin gång, men här har någon eller några gjort ett aktivt ingrepp i en känslig natur med oanade följder som resultat. Det är allvarligt.

Ingreppet på Nyrebäcken polisanmäl­des men efter bara drygt en vecka lades undersökni­ngen ned, och sedan dess går strandmaro­dörerna fria.

De som är skyldiga till miljöbrott­et i Tylöbäck finns därute, men de har tyvärr inte gett sig till känna.

Att inte stå upp för sina handlingar är kort och gott oansvarigt, fegt och samhällsfa­rligt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden