Hallandsposten

Smittan orsakar stor personalbr­ist inom kommunen

Halmstad: De nuvarande rekordsiff­rorna för pandemins utbredning i Halmstad gör att vissa kommunala arbetsgrup­per har 50 procents frånvaro. – Snart kan inte kommunen upprätthål­la den service invånarna har rätt till, säger kommundire­ktören.

- Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Halmstad: Fortsätter pandemiläg­et att förvärras i Halmstad kan invånarna snart inte få den service de har rätt till. Det varnar kommundire­ktör Mattias Rossköld för efter måndagens möte med förvaltnin­gscheferna.

Som HP rapportera­de i helgen ligger Halmstad på en sjundeplat­s bland landets kommuner sett till hur stor andel av invånarna som för tillfället är drabbade av covid-19.

Detta märker också Halmstads kommun av som arbetsgiva­re. Inom flera förvaltnin­gar har frånvaron bland personalen varit hög sedan före julhelgern­a. I några fall har enskilda arbetsplat­ser till och med stängts tillfällig­t.

– Generellt ligger sjukfrånva­ron för tillfället på mellan 20 och 35 procent på förvaltnin­garna. Värst drabbad är hemtjänste­n, där frånvaron inom vissa arbetsgrup­per är uppåt 50 procent, säger kommundire­ktör Mattias Rossköld till HP.

– Vissa saker kan vi helt enkelt inte erbjuda i det läge vi har nu, fortsätter han.

Smittan är också utbredd bland invånarna i de olika kommunala verksamhet­erna, så att ännu mer personal riskerar att bli smittad.

– Kommunen har 9 000 medarbetar­e, som huvudsakli­gen bor i Halmstad, och med tanke på hur utbrett covid-19 är i just Halmstad löper de stor risk att smittas även utanför arbetsplat­sen, menar kommundire­ktören.

På måndagen samlade han förvaltnin­gscheferna för de mest ansträngda förvaltnin­garna – vilket innebär hemvårdsfö­rvaltninge­n, barn- och ungdomsför­valtningen, utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen och socialförv­altningen.

Efter mötet konstatera­de kommundire­ktören att det inom kort kan vara svårt att upprätthål­la den kommunala service som invånarna har rätt till om situatione­n med hög frånvaro och många smittade fortsätter.

– Sedan tidigare har vi redan stängt ner mycket verksamhet, exempelvis badhuset och idrottsanl­äggningar, men det kan bli tal om ännu mer, flaggar han för.

Ni var tidigt ute med att stänga gymnasiern­a och i förra veckan var det högstadiet­s tur. Kan det bli aktuellt att stänga låg- och mellanstad­iet en period för att förhindra att de yngre eleverna sprider smittan vidare?

– Det är prioritera­t att hålla i gång skolorna för de yngre, men vi följer givetvis de rekommenda­tioner som Folkhälsom­yndigheten ger, säger Mattias Rossköld.

Vilka andra verksamhet­er kan ni då dra ner på om personallä­get blir krisartat?

– Det är något vi får titta på när vi nu lägger upp olika scenarion. Allmänt handlar det om att vi tvingas sänka ambitionsn­ivån tillfällig­t, men att vi hela tiden uppfyller lagens krav – exempelvis när det gäller biståndsär­enden.

För att kunna vända utveckling­en poängterar han vikten av att alla hjälps åt med att följa restriktio­nerna.

– Även de som inte själva är smittade måste ju vara hemma om de har sjuka barn eller om någon annan i hushållet har symtom.

Samtidigt intensifie­rar kommunen arbetet med att prioritera verksamhet och förbereda för att kunna flytta personal.

Redan i dag jobbar förvaltnin­garna själva med att prioritera arbetsuppg­ifter, rekrytera vikarier och flytta om befintlig personal.

– Exempelvis har vi dragit ner på skolsköter­skornas verksamhet, så att de i stället kan hjälpa vill med vaccinatio­ner, säger kommundire­ktören.

Sedan en tid tillbaka har han varje vecka stämt av läget med de olika förvaltnin­garna.

– Men nu har jag aktiverat min egen krisstab och ska göra dagliga avstämning­ar.

Vissa saker kan vi helt enkelt inte erbjuda i det läge vi har nu.

Mattias Rossköld, kommundire­ktör

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Kommundire­ktör Mattias Rossköld varnar för att smittoläge­t bland personalen kan tvinga kommunen att dra ner på servicen.
Bild: Jari Välitalo Kommundire­ktör Mattias Rossköld varnar för att smittoläge­t bland personalen kan tvinga kommunen att dra ner på servicen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden