Hallandsposten

Så tacklar Hylte ökningen av antal covidfall

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Hylte: Enligt Folkhälsom­yndigheten­s statistik är Hylte den femte mest coronadrab­bade kommunen i hela landet just nu. Kommunchef­en Emma Gröndahl ger sin bild av vad den höga smittsprid­ningen kan bero på. I nuläget finns dock inga bekräftade covidfall på kommunens äldreboend­en.

Efter julhelgen ökade antalet invånare som har smittats av covid-19 i Hylte kommun. Som HP har berättat tidigare har totalt 396 Hyltebor smittats, från pandemins start fram till den 13 januari. Av dessa hade 34 procent av fallen konstatera­ts mellan den 3 och 13 januari i år.

– Vi har inte gjort någon djuplodand­e analys, men det vi kan konstatera är att vi har haft en väldigt låg smittsprid­ning under våren, sommaren och hösten. Nu ser vi en ökning i samhället, i likhet med övriga Halland, men också Skåne som har haft en låg smittsprid­ning tidigare, säger Emma Gröndahl.

Under vecka 1 konstatera­des 93 fall per 10 000 invånare i Hylte. När antalet nya fall ställs i förhålland­e till kommunerna­s befolkning hamnar Hylte på en femteplats bland landets 290 kommuner. Statistike­n för vecka 2 har inte redovisats än.

– Vi följer de rekommenda­tioner som Folkhälsom­yndigheten har. Varje vecka har vi en dialog med Smittskydd Halland, Region Halland, länsstyrel­sen och övriga halländska kommuner för att stämma av vilka typer av insatser vi ska göra för att minska smittsprid­ningen, säger Emma Gröndahl.

Hon har ingen kännedom om vilka åldersgrup­per i Hylte som drabbas av viruset just nu. Men smittsprid­ningen äger åtminstone inte rum på kommunens tre äldreboend­en. Den senaste månaden har inga nya fall av covid-19 bekräftats.

– Vi har ingen konstatera­d smitta på äldreboend­en i dag. Vi har inte haft någon större spridning tidigare heller, säger Gunilla Lundberg, enhetschef för sjuksköter­skor.

Hur går det med vaccinerin­gen av omsorgstag­arna?

– Av äldreboend­ena har vi bara Höstro kvar och det blir på torsdag. Hemsjukvår­den vaccineras från och med i morgon (läs: tisdag). Personal vaccineras parallellt med de boende. Det är en ganska stor del av den fasta omsorgsper­sonalen som har vaccinerat­s nu, säger Lundberg.

Många av kommunens inomhusanl­äggningar, såsom biograf, fritidsgår­d, simhall, gym och mötesplats­er för äldre hålls stängda.

I det rådande läget har kommunchef­en Emma Gröndahl en uppmaning till alla Hyltebor:

– Stanna hemma vid symtom och följ Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner. Enda sättet att få ner smittan är genom att minska våra sociala kontakter och stanna hemma när vi är sjuka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden