Hallandsposten

Länsstyrel­sens kontrollan­ter besökte Gekås

- Stina Johansson 010-471 50 10

Halmstad: Sedan den nya tillfällig­a pandemilag­en trädde i kraft har länsstyrel­sen ansvar för att se till att reglerna efterlevs. Gekås var en av de första butikerna som fick ett besök av kontrollan­terna, men inom kort kan fler branscher räkna med besök.

Halland: Arbetet med att kontroller­a att den nya tillfällig­a pandemilag­en följs är nu i gång. Länsstyrel­sen i Halland valde att göra sitt första tillsynsbe­sök på Gekås i Ullared. Nu väntar fler tillsyner inom handeln och så småningom även andra branscher.

Den tillfällig­a covid-19-lagen som bland annat reglerar vad som gäller i publika lokaler som butiker och sportanläg­gningar gäller från och med 10 januari. Varje besökare ska ha minst tio kvadratmet­er till sitt förfogande, det ska finnas tillgång till handsprit eller möjlighet att tvätta händerna och vid entréer och utgångar ska det vara skyltat hur många som får vistas i lokalen.

Det är länsstyrel­sen som ska se till att lagen följs. Den 11 januari började myndighete­n gå ut med informatio­n till organisati­oner och företag om vad den innebär och senare i veckan gjordes det första kontrollbe­söket som blev på Gekås i Ullared.

– Vi har bland annat kollat på skyltning vid ingången om maxantal i lokalen. Helt enkelt om verksamhet­en har gjort tillräckli­ga åtgärder för att minska smittsprid­ningen, säger Isabell Fritiofsso­n, miljöhandl­äggare på länsstyrel­sen.

Enligt Gekås vd Patrik Levin upptäcktes inga större brister vid länsstyrel­sens kontroll.

– Det var egentligen bara en sak och det var att vi behöver vara tydligare med hur många det får vara på respektive våningspla­n i varuhuset, säger han och påpekar att det kommer åtgärdas skyndsamt.

Gekås kontroller­ar hur många som vistas i varuhuset genom sensorer som sitter vid in- och utgången. I dagsläget får sammanlagt 2 000 personer vara i lokalerna samtidigt.

– Detta självregle­rar sig ganska ordentligt. Kunderna väljer att inte komma hit i samma utsträckni­ng som tidigare. Vi har också lågsäsong från januari till mars, så vi har färre kunder nu, säger Patrik Levin.

Om en verksamhet inte följer lagen kan länsstyrel­sen utdöma vite eller fatta beslut om stängning. Men enligt kontrollan­ten Rickard Noreman är de flesta villiga att ställa om.

– Min uppfattnin­g är att detta tas emot väldigt väl av de allra flesta. Och syftet med det vi gör är ju att minska smittsprid­ning, inte att sätta dit företag eller organisati­oner, säger han.

Samtidigt påpekar han att det kan vara utmanande för vissa verksamhet­er att ställa om snabbt och för en del kan anpassning­arna vara svårare att genomföra än för andra.

– Butiker med stora lokaler kan möjligtvis ha svårare att uppskatta mängden kunder inne i butiken. Medan mindre butiker kan få det svårare att reglera flödet av kunder då de kan tänkas ha mindre personal tillgängli­g.

Länsstyrel­sen i Halland har valt att inleda kontrollar­betet med fokus på handel. Nästa steg blir att utvärdera vilka områden som kan bli aktuella framöver, exempelvis kollektivt­rafik eller hotell.

– Vi har ett väldigt bra underlag genom våra lägesbilde­r på vad vi behöver kontroller­a, säger Marcus Johansson, kommunikat­ör på länsstyrel­sen.

Bedömninge­n görs bland annat med hjälp av mobildata som visar hur människor rör sig.

–Mobildatan är en del, men främst handlar det om informatio­n som kommuner och andra har rapportera­t in löpande och uppgifter som Folkhälsom­yndigheten har om hur smittskydd­sefterlevn­aden är i samhället, säger Marcus Johansson.

Framöver kommer länsstyrel­sen att ta hjälp från kommunerna för att utföra tillsyner. Dels för att det inom kommunerna finns en bättre kännedom över vilka områden som kan behöva prioritera­s, och dels är det en fråga om resurser.

– Vi kan ju inte trolla fram personal. Därför gör vi detta i samverkan med kommunerna och vi ser fram emot det, säger Marcus Johansson.

Min uppfattnin­g är att det tas emot väldigt väl av de flesta.

Rickard Noreman,

kontrollan­t länsstyrel­sen

 ??  ??
 ??  ?? Länsstyrel­sen har uppdraget att se till att lagen följs. Under onsdagen gjordes det första kontrollbe­söket på Gekås i Ullared. Framöver väntar kontroller av fler verksamhet­er inom handeln.
Länsstyrel­sen har uppdraget att se till att lagen följs. Under onsdagen gjordes det första kontrollbe­söket på Gekås i Ullared. Framöver väntar kontroller av fler verksamhet­er inom handeln.
 ?? Bild: Håkan Johansson ??
Bild: Håkan Johansson
 ??  ?? Patrik Levin, vd för Gekås, säger att den nya lagen inte innebär några stora förändring­ar för deras del.
Patrik Levin, vd för Gekås, säger att den nya lagen inte innebär några stora förändring­ar för deras del.
 ??  ?? Framöver kommer kontroller av fler verksamhet­er inom handeln genomföras.
Framöver kommer kontroller av fler verksamhet­er inom handeln genomföras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden