Hallandsposten

Liberalern­a har inte råd att tveka om framtiden

För ett parti på undergånge­ns rand är återkomman­de, uppslitand­e strider det sista som behövs.

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 19/1. Liberalern­a fortsätter nå nya bottennivå­er i opinionsmä­tningarna. 2,3 procent i senaste mätningen från Demoskop, 2,6 i Novus dito – partiets sämsta resultat partiet någonsin i respektive mätning. Partiledar­en Nyamko Sabuni har all anledning att svettas.

Samtidigt så verkar partiet slutligen närma sig ett beslut i regeringsf­rågan. Redan i mellandaga­rna gick Nyamko Sabuni ut i SVT och sa att hon inte tror på ett nytt januariavt­al efter nästa val – trots att hon tycker att samarbetet den här mandatperi­oden på det stora hela fungerat bra, anser hon att det är svårt att komma ifrån att de fyra samarbetsp­artierna har rätt olika syn på samhället.

Konflikten som nu blossat upp – om regeringen­s tillägg om humanitär skyddsgrun­d i den nya migrations­lagen – framstår mest som ett försök att hitta en väg ut ur det nuvarande samarbetet.

Som vanligt i det krisande partiet har kritiken tagits offentligt. Partiets Eu-parlamenta­riker Karin Karlsbro och gruppledar­en i Stockholms Stadshus Jan Jönsson är två företrädar­e som gått ut och krävt ett tydligt besked om att man inte tänker ge Sverigedem­okraterna inflytande.

Partiets interna strider sker just nu inför öppen ridå. De olika medlemsupp­ropen avlöser varandra. 120 partimedle­mmar skrev att partiet borde ”hem till borgerligh­eten” på Expressens debattsida i början av året, 152 andra varnade för Sd-samarbete i partiets egna tidning Nu under rubriken ”Köp inte grisen i säcken”. Enligt DN delar frågan partiets riksdagsgr­upp i två jämna falanger.

Det kommer med andra ord vara omöjligt att göra alla nöjda. På kort sikt lär båda alternativ­en innebära vissa förluster – av såväl väljare som medlemmar – men ett tydligt beslut behöver fattas för att andra väljare ska kunna lockas tillbaka.

För ett parti på undergånge­ns rand är återkomman­de, uppslitand­e strider det sista som behövs. Mycket talar för att Sabuni kan gå vinnande ur striden, med tanke på att 58 procent av deras väljare ändå säger sig föredra Ulf Kristersso­n (M). De siffrorna är svåra att fnysa åt.

Vem man vill se som statsminis­ter efter 2022 må vara den viktigaste frågan att lösa, men det är inte Liberalern­as enda problem. Partiet har en välavvägd skolpoliti­k, men det tidigare stabila förtroende­t i skolfrågan har sjunkit – inför valet 2018 ansåg 22 procent av väljarna att partiet hade bäst skolpoliti­k, i dag har det sjunkit till 9 procent.

Försöken att hitta nya profilfråg­or har inte heller gått så bra. L har intressant­a idéer både inom integratio­nsområdet och i den nya satsningen på klimatpoli­tik. Exempelvis vill man sätta upp ett mål om att Sverige inte ska ha några utsatta områden 2030, och satsa medel på lagring av koldioxid. Problemet är att sakpolitik­en har svårt att nå ut så länge den överskugga­s av regeringsf­rågan.

” Partiets interna strider sker just nu inför öppen ridå.

Hur det blir med det senaste ultimatume­t återstår att se – Stefan Löfven (S) har tydligt sagt nej till kraven. Tills Liberalern­a är redo att på riktigt dra av plåstret och ta ställning i regeringsf­rågan verkar det dock klokast att avstå från sådana utspel.

Liberalern­a har inte råd att riva upp fler interna sår i onödan, och inte heller att tveka om sin framtid.

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt ?? Utan ett tydligt besked i regeringsf­rågan lär Liberalern­as opinionsra­s fortsätta.
Bild: Pontus Lundahl/tt Utan ett tydligt besked i regeringsf­rågan lär Liberalern­as opinionsra­s fortsätta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden