Hallandsposten

Antalet nya covidfall har sjunkit med en tredjedel

Halland: Antalet nyupptäckt­a covidfall i Halland sjönk med en tredjedel under förra veckan jämfört med veckan dessförinn­an. Ett välkommet trendbrott?

- Yvonne Persson

– Vi får hoppas att det fortsätter sjunka, men det kan fortfarand­e vara en effekt av att många inte har var på sin arbetsplat­s eller i skolan under julhelgern­a. När vi nu är tillbaka finns en risk att smittan ökar, säger Johanna Wiechel Steier, kommunikat­ionsdirekt­ör på Region Halland.

Det nya året fick för Hallands del en tung inledning med kraftigt ökad smittsprid­ning, inte minst i de södra länsdelarn­a. Under vecka 1 hade Halland störst andel smittade i Sverige, näst efter Skåne, och både Halmstad och Hylte hörde till landets mest drabbade kommuner.

När Region Halland nu summerat förra veckans provtagnin­gar och provsvar ljusnar bilden en aning. Efter två veckor med över 2 000 nya fall per vecka sjönk antalet till 1 454 och närmar sig de nivåer som gällde under december.

För andra veckan i rad minskade också andelen positiva provsvar och uppgår nu till cirka 15 procent. Sista veckan i december fick hela 21,5 procent bekräftat att de var smittade.

Även om antalet nya fall skulle avta så kommer troligtvis belastning­en på sjukvården att fortsätta vara hög ett bra tag till. De som blir svårt sjuka i covid-19 blir det oftast en bra bit in sjukdomsfö­rloppet.

På måndagsmor­gonen vårdades 62 hallänning­ar med covid-19 på Hallands sjukhus, en ökning med 13 personer sedan i fredags. 6 av dem var inlagda på IVA, vilket är en minskning med 2 personer. Antalet avlidna är inte uppdaterat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden