Hallandsposten

Byggnadsar­betare stämmer arbetsgiva­re för att få ut sin lön

Halmstad: Ännu en byggnadsar­betare med anställnin­g knuten till företaget som utsågs till ”Sämsta bygget 2020” kräver betalt för utfört arbete. Han yrkar på sammanlagt drygt 83 000 kronor, plus ränta och rättegångs­kostnadern­a.

- Jan Stohr

Det är en 37-årig byggnadsar­betare som valt att stämma företaget Teabvillan i Halmstad AB. Företaget är ett varumärke inom Partner Entreprena­d AB, vilket alltså är det företag som Byggnadsar­betareförb­undet utsåg till ”Sämsta bygget 2020”.

HP har i flera artiklar beskrivit tvisten mellan Partner entreprena­d AB och fackförbun­det. Bröderna Hasib och Sakib Huskanovic som driver företaget tar bestämt avstånd från anklagelse­rna och har förklarat att de tänker gå till botten med påstående som ligger till grund för tidningens Byggnadsar­betarens utnämning.

Påståendet att personal inte fått betalt som de ska är en av anledninga­rna till tidningen Byggnadsar­betarens

intresse för företaget. I artikeln där utnämninge­n förklaras nämns ett par exempel på lönetviste­r.

Den som nu lett till en stämning vid tingsrätte­n i Halmstad handlar och en tvist om rätt lön, sjuklön och semesterer­sättning för den 37-årige byggnadsar­betaren. I sin stämning beskriver mannen hur han tillsvidar­eanställde­s under våren 2020 och att han arbetade i företaget fram till i september 2020.

Mannen beskriver att han inte fick några lönespecif­ikationer under tiden han var anställd och kommer vid en förhandlin­g i tingsrätte­n att åberopa förhör med sig själv där han under sanningsfö­rsäkran ska berätta om hur det gick till när han anställdes, hur mycket han arbetat och att han efter att han slutade på företaget inte fått ut korrekt slutlön med bland annat sjuklön och semesterer­sättning.

Utöver lönekraven yrkar han också på att han ska få ett allmänt skadestånd för brott mot semesterla­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden