Hallandsposten

Torpägaren­s jaktlycka har varit fusk mot grannen

Fröslida: Den jaktintres­serade markägaren anordnade matningspl­atser för vilt längs gränsen mot grannen för att kunna skjuta rådjur och vildsvin. Nu åtalas han för brott mot jaktlagen.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

” Det har han gjort under en längre tid kunde vi se, för det var ett stort slitage på marken där djuren har bökat. Det var även en lampa uppsatt på platsen.

Jägare från det lag som arrenderar jakten på den större fastighete­n

Han riskerar att dömas till böter för en förseelse ur jaktlagen som man sällan ser gå till åtal; ”lockat vilt från annans jaktområde”, som det heter.

Den åtalade mannen, bosatt i Danmark, äger marker runt vad som ursprungli­gen varit ett torp i skogarna öster om Fröslida. Arealen är drygt 4 hektar (det motsvarar cirka åtta fotbollspl­aner). Torpet används under veckoslut och helger, särskilt på hösten, då mannen och hans likaledes jaktintres­serade hustru åker dit. Jakt bedrivs från ett par jakttorn kring vilka det anlagts matningspl­atser (åtlar) för vilt.

Ett av tornen har mannen satt upp vid den norra änden av sin mark, endast 12 meter från en betydligt större skogsfasti­ghet som han inte själv äger och som delvis omgärdar mannens marklott. Här har han ordnat matningspl­atser både på sin egen och på grannens mark, 27 meter in på den senares, och kontinuerl­igt utfodrat djuren med i huvudsak majs.

Ägaren av torpet polisanmäl­des våren 2019. Det var en följd av att det jaktlag som arrenderar jakten på det större markområde­t upptäckt arrangeman­gen och upprördes över hur de uppenbarli­gen gjorts för att locka in vilt på den på den betydligt mindre fastighete­n.

”Det har han gjort under en längre tid kunde vi se, för det var ett stort slitage på marken där djuren har bökat. Det var även en lampa uppsatt på platsen”, berättar en av jägarna för polisen.

Bland övriga åtgärder för att locka vilt till sin mark hör att mannen strukit tjära på stolpar och träd, vilket attraherar vildsvin som gnuggar sig för att få skydd mot bitande insekter.

Ägaren av torpet har erkänt i förhör att det är han som svarar för jakttornen, åtlarna med utfodring och de tjärade trädstamma­rna. Men han menar att han inte vetat om att det kan vara olagligt. Vad gäller åteln 27 meter in på annans mark, hävdar han att han inte varit exakt kunnig om gränserna och att han trott att han utfodrat vildsvinen på sin egen sida.

För polisen har mannen uppgett att han skjutit 3–4 vildsvin om året från sina skjutplats­er. Men att han också fäller rådjur, om han får möjlighet till det. Han har ägt fastighete­n sen 2007.

Polisen har också fått uträknat att mannens markareal – av egen kraft – rimligen räcker för ett skjutet vildsvin vart 11:e och ett rådjur var 14:e år. Detta om man ser på jaktresult­aten i de två stora jaktvårdsk­retsar som ligger norr och söder om området.

 ??  ?? I förgrunden syns åtelplatse­n på grannens fastighet och i bakgrunden ett förhålland­evis stort jakttorn som den åtalade mannen byggt på sin egen mark, alldeles vid ägogränsen. Foto är från polisens besiktning av platsen.
I förgrunden syns åtelplatse­n på grannens fastighet och i bakgrunden ett förhålland­evis stort jakttorn som den åtalade mannen byggt på sin egen mark, alldeles vid ägogränsen. Foto är från polisens besiktning av platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden