Hallandsposten

Besked om coronaåtgä­rder väntas komma i veckan

Flera coronaåtgä­rder upphör efter helgen, om de inte förlängs. Besked till bland annat gymnasiesk­olor och krogar kommer i veckan.

- Peter Wallberg/tt Maria Davidsson/tt Anna Lena Wallström/tt

Efter söndagen den 24 januari upphör Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tion om att gymnasiesk­olorna ska bedriva fjärrunder­visning. Frågan är om eleverna kan komma tillbaka till klassrumme­n på måndag.

Folkhälsom­yndigheten (FHM) ser nu över sin rekommenda­tion och diskuterar med Skolverket och regeringen. FHM kan sätta ner foten på tisdag eller onsdag.

Enligt uppgift till TT anser FHM att det ur folkhälsop­erspektiv är en fördel att öppna upp något och kunna kombinera distansund­ervisning och undervisni­ng på plats.

Men i beslutet måste också andra faktorer vägas in, till exempel hur man undviker trängsel i kollektivt­rafiken när gymnasieel­everna ska ta sig till skolan.

Skolverket­s generaldir­ektör Peter Fredriksso­n konstatera­r att alla nog önskar att gymnasiesk­olorna åter kan öppna – men att smittsprid­ningsläget – och därmed FHM:S bedömning – måste styra.

Han har dock själv svårt att se en fullständi­g öppning av gymnasiesk­olorna till nästa vecka.

– Ska man återgå till undervisni­ng i skolan borde det vara på basis av minskad spridning, men signalerna man får är ju att vi har en fortsatt omfattande smittsprid­ning.

I vilken utsträckni­ng eleverna missat undervisni­ng under pandemin finns det ännu inget bra svar på, och därför ska Skolverket göra en fördjupad studie.

– Å andra sidan har vi än så länge inte sett några huvudmän som valt att lägga undervisni­ng på kvällar, helger eller lov. Så en försiktig bedömning är att mycket av undervisni­ng kunnat genomföras.

En het fråga är också distansund­ervisning på högstadiet. Men här finns ingen nationell rekommenda­tion. Regeringen har dock gjort det möjligt att kombinera undervisni­ng på plats med distansund­ervisning om man lokalt bedömer att det behövs för att minska trängsel. Den möjlighete­n gäller under hela vårtermine­n.

Kommuner och skolor har valt att göra på olika vis och Skolverket håller nu på med en blixtunder­sökning av hur många högstadies­kolor som har undervisni­ng på distans.

Bilden är att inte få skolor använder sig av möjlighete­n, och en sammanstäl­lning ska vara klar inom några dagar.

Söndag är också sista dagen för förbudet mot att sälja alkohol på krogen efter kl 20. Om det inte förlängs så blir det från måndagen den 25 januari i stället tillåtet att servera alkohol till klockan 22.

Regeringen och FHM ska i veckan ge besked om klockslag för alkoholser­vering.

Däremot gäller regeln om högst fyra personer per bord tills vidare, om inte regeringen tar ett nytt beslut i frågan.

Visita, som företräder krogbransc­hen, har begärt och fått till ett möte med socialmini­ster Lena Hallengren (S) och näringsmin­ister Ibrahim Baylan (S) på onsdag. Jonas Siljhammar, vd för Visita, anser att regeringen och myndighete­rna bör tänka om när pandemilag­en nu finns på plats.

– Pandemilag­en är till för att på ett bredare och mer träffsäker­t sätt få ner smittsprid­ningen i samhället och då tycker vi, och det har de (regeringen) själva uttryckt, att man hellre ska använda den än alkohollag­en och ordningsla­gen som har träffat våra medlemsför­etag på ett ensidigt sätt, säger Siljhammar till TT.

Förbudet från klockan 20 förlängdes i förra veckan till den 24 januari. Regeringen fick hård kritik från branschen för att beskedet kom så sent, mindre än två dygn i förväg.

– Våra företag planerar ju, bestämmer öppettider och måste ge personalen besked om schema. Då blir det väldigt svårt om man får besked bara två dagar i förväg, säger Siljhammar och kallar det icke hanterbart.

 ??  ?? Flera av coronaråde­n upphör på söndag, bland annat distansund­ervisning för gymnasiesk­olor och förbud mot alkoholför­säjning efter kl 20.
Flera av coronaråde­n upphör på söndag, bland annat distansund­ervisning för gymnasiesk­olor och förbud mot alkoholför­säjning efter kl 20.
 ?? Bild: Berit Roald/tt ??
Bild: Berit Roald/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden