Hallandsposten

Det vill Biden fixa de första 100 dagarna som president

- Tina Magnergård Bjers/tt

En mycket snabbare vaccinproc­ess. Nödhjälp till coviddrabb­ade amerikaner. Tillbaka till Parisavtal­et om klimatet. Det är några av de punkter som demokraten Joe Biden kommer att agera på när han flyttar in i Vita huset. Hans första tid som president lär dock skuggas av riksrätten mot företrädar­en Donald Trump.

– Dag ett väntar jag mig förändring­ar i vaccinatio­nsprocesse­n och riktig hjälp till folk som förlorat sina jobb på grund av pandemin, säger Rob Speel, statsvetar­e vid Pennsylvan­ia State University.

– Och så småningom lär vi se reformer i (sjukförsäk­ringslagen) Obamacare. Det är inte omöjligt att Joe Biden försöker få igenom ett helstatlig­t försäkring­salternati­v, något Barack Obama aldrig lyckades med.

I USA ses en presidents första 100 dagar ofta som en form av smekmånad och ett prov på om han eller hon menat allvar med sina vallöften. Under den tiden brukar den nyvaldes popularite­t vara fortsatt hög och kongressen redo att lagstifta.

Men för Joe Biden som tar över mitt under en pandemi som orsakat ekonomisk tumult, och som dessutom fått en riksrätt mot sin företrädar­e på halsen, lär inget bli som vanligt.

Det har dock inte hindrat valvinnare­n från att hinta vad han vill och tänker göra, både i tal och intervjuer och i sin valplattfo­rm.

Först och främst kommer Biden trappa upp insatserna mot coronaviru­spandemin, han överväger bland annat att säga till sina landsmän att bära munskydd i 100 dagar. Nyligen lade han fram ett räddningsp­aket på 1 900 miljarder dollar som bland annat innefattar utökad test- och vaccinatio­nskapacite­t, en höjning av den federala minimilöne­n till 15 dollar (motsvarand­e 125 kronor) i timmen och direktutbe­talningar på 1 400 dollar till drabbade amerikaner.

– I den här krissituat­ionen har vi inte råd att vara passiva, sade en allvarlig Biden.

Vidare är klimatinit­iativ att räkna med. Frågan är högpriorit­erad och tidigare utrikesmin­istern John Kerry har utsetts till särskilt klimatsänd­ebud. Beslut som kraftigt begränsar de klimatpåve­rkande utsläppen väntas, liksom statliga subvention­er för exempelvis elektriska bilar. Och på dag ett ska USA återanslut­as till Parisavtal­et om klimatet.

Det sistnämnda är ett av flera multilater­ala initiativ det nya Vita huset väntas ta, efter fyra år med Donald Trumps ”Amerika först”-politik.

– USA kommer att bli mycket mer aktivt i (försvarsal­liansen) Nato och i FN och allmänt återuppbyg­ga globala allianser, säger Speel.

Ett internatio­nellt avtal som hånades och delvis revs upp av president Trump är kärnenergi­avtalet med Iran. Biden har lovat att USA ska återgå till det, men Speel tror att det kommer att ske först efter förhandlin­gar.

– Det har sagts att han tänker sitta ner med Iran och de övriga parterna och förhandla om delar av överenskom­melsen, inte gå direkt tillbaka till det som var.

Hur bör Biden hantera de tiotals miljoner Trumpvälja­re som inte tror på att han vann valet?

– Jag tror att han kommer att försöka stilla de mest hetlevrade Trumpanhän­garna genom att visa på ett lugnt ledarskap. I motsats till vad som sagts i valrörelse­n är Biden inte radikal.

Nyckeln till huruvida Joe Bidens start som president blir framgångsr­ik ligger dock inte bara hos honom, utan även hos kongressen­s överhus senaten. Det är där Bidens val av ministrar och andra höga tjänstemän frågas ut och godkänns, tillsättni­ngar som är centrala för att hans politik ska börja rulla.

Men senaten måste också, jämte representa­nthuset, rösta om och godkänna de nya lagar och initiativ som presidente­n lägger fram. Och dessutom ska kammaren agera domstol i riksrättsm­ålet om anstiftan till uppvigling mot avgående Donald Trump.

Trycket är med andra ord högt på de 100 senatorern­a. Biden har föreslagit att de till en början delar upp arbetsdaga­rna och använder hälften av tiden för riksrätten och hälften för ministerti­llsättning­ar.

– Det är tur för Joe Biden att Demokrater­na nu tar över makten i senaten. Hade det inte skett hade det varit svårt för honom att få något ur händerna, säger Speel.

” I den här krissituat­ionen har vi inte råd att vara passiva.

Joe Biden

 ??  ?? Demokraten Joe Biden tillträder som USA:S nästa president den 20 januai och flyttar då in i Vita huset.
Demokraten Joe Biden tillträder som USA:S nästa president den 20 januai och flyttar då in i Vita huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden