Hallandsposten

Pølsevogne­n står stadigt efter 100 år i Danmark

Långt innan den breda snabbmatsr­evolutione­n stod den där och erbjöd varm mat, dag som natt. Nu fyller den typiskt danska pølsevogne­n 100 år.

-

– Pølsevogne­n känner alla danskar till. Och äldre generation­er kan minnas den som i stort sett allenaråda­nde vad gäller en snabb och varm måltid, innan fastfood-kedjorna kom hit, säger Bettina Buhl, mathistori­ker på Det Grønne Museum i Auning, till nyhetsbyrå­n Ritzau.

Den var den 18 januari 1921 som kapellmäst­are Charles Svendsen Stevns kunde börja erbjuda varm korv med bröd från sex vagnar runtom i Köpenhamn. En pølse kostade 25 öre och brödet 5 öre.

Idén var dock inte dansk, utan hade kommit från Tyskland, via Göteborg och Oslo. Uppfinning­en som möjliggjor­de nymodighet­en var det portabla fotogenkök­et. Det hade redan sedan flera år en sammanslut­ning damer slagit mynt av i form av Københavns­ke Kvinders Kaffevogne – rullande fik som erbjöd en kopp rykande hett kaffe med socker och grädde för 8 öre, skriver Festvognen.dk.

Mat var dock mer kontrovers­iellt. Hur skulle det se ut, att ärbart folk står och äter på gator och torg, frågades det i danska tidningar. Charles Svendsen Stevns fick kämpa i flera år för att få tillstånd. Till slut gick det igenom, bland annat med argumentet att restaurang­erna skulle pressas att sänka sina priser.

Vagnarna blev med tiden ett etablerat och omtyckt inslag i danska städer. Storhetsti­den blev 1960- och 1970-talen, då det fanns ungefär 700 pølsevogne.

I dag är antalet nere kring 100, men den stora branschakt­ören Danish Crown är optimistis­k inför framtiden.

– De senaste par åren har vi sett en liten uppgång i antalet, säger företagets kommunikat­ionschef Michael Ravn till Ritzau.

– Personlige­n tror jag att det kommer att finnas pølsevogne på danska gator och torg om 100 år också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden