Hallandsposten

Navalnyj frihetsber­övad i 30 dagar – uppmanar

Regimkriti­kern Aleksej Navalnyj frihetsber­övas i 30 dagar, beslutar en domstol i Moskva. Han kallar myndighete­rnas agerande ”höjden av laglöshet” och manar sina anhängare till protester.

-

– Var inte rädda för att bege er ut på gatorna. Men gör det inte för min skull, gör det för er egen skull och för framtiden, säger Navalnyj i ett videouttal­ande.

En domstol i den ryska huvudstade­n har beslutat att Aleksej Navalnyj ska vara frihetsber­övad till den 15 februari. Under måndagen uppgav hans advokater att de inte har fått tillträde till sin klient.

– Detta är höjden av laglöshet, det går inte att beskriva det på något annat sätt, säger Navalnyj i en video som har lagts ut på Twitter av hans talesperso­n Kira Jarmysj.

Navalnyj greps under söndagen när han landade på flygplatse­n Sjeremetev­o i Moskva och regimkriti­kern fick tillbringa natten på en polisstati­on i närheten innan domstolsfö­rhandlinge­n via videolänk inleddes på måndagen.

– Jag tror att man velat hindra honom från att få en plattform, en möjlighet att möta sina anhängare, då han återvände, säger Carolina Vendil Pallin, Rysslandsk­ännare på Totalförsv­arets forsknings­institut, om gripandet.

Frågan är hur effektivt agerandet är, om syftet är att minska regimkriti­kerns inflytande. De många tidigare gripandena av Navalnyj samt förgiftnin­gen i somras och dess efterspel har gjort att allt fler i Ryssland fått upp ögonen för honom.

– Runt 2013 hade bara mellan 20 och 30 procent i Ryssland hört talas om honom. I dag ligger siffrorna på 70 procent, säger Vendil Pallin.

Gripandet av Navalnyj motiveras officiellt med att han gjort överträdel­ser mot en villkorlig dom han fick för sju år sedan. Men formerna för frihetsber­övandet visar tydligt på den politiska laddningen bakom beslutet, enligt Vendil Pallin.

– Men alla de åtgärder som man vidtagit för att försöka hindra honom från att återvända, polisupp

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden