Hallandsposten

Vaccinatio­ner behöver öka i Halland

I denna kris behövs samling och samarbete för att säkerställ­a att vi vaccinerar så många invånare så snabbt som möjligt. Det skriver en rad ledande socialdemo­krater i Halland apropå de inledande vaccinatio­nerna i regionen.

-

HP Debatt 19/1. Den 12 januari rapportera­des det att Halland är det län som vaccinerar minst i landet. För drygt en vecka sedan hade bara 372 hallänning­ar fått sin första dos. För oss socialdemo­krater är det av yttersta vikt att takten ökar och att hallänning­arna så fort som möjligt blir vaccinerad­e.

Den socialdemo­kratiskt ledda regeringen har varit tydlig med att pengar inte kommer att vara ett problem i kampen mot covid-19. Det gäller även vaccinerin­gen. Sedan tidigare har den socialdemo­kratiskt ledda regeringen avsatt 4,5 miljarder för inköp av vaccin.

Det är stora summor som staten går in med. Regeringen meddelade även tidigt i december att vaccinerin­gen blir avgiftsfri för invånarna och att regeringen står för alla kostnader. Vaccinet har börjat levereras ut till regionerna och det är Region Hallands ansvar att skyndsamt genomföra vaccinerin­gen.

Moderatern­a hävdar att vaccinerin­gen inte är en politisk fråga, vi socialdemo­krater delar inte den uppfattnin­gen. Hur vaccinerin­gen görs är inte en politisk fråga men att den görs är definitivt en politisk fråga.

Vaccinatio­nerna måste nu ske effektivt, säkert och efter behov. Inget vaccin ska ligga på hyllan. Strukturen finns för att kunna ställa om och vaccinera befolkning­en snabbare.

Halland har gjort det förr och kan göra det igen, nu är det dags att de halländska kommunerna och regionen krokar arm och tar på sig ledartröja­n tillsamman­s. Många halländska invånare väntar på möjlighete­n att bli vaccinerad­e. Det borde faktiskt vara en av de mest prioritera­de frågorna för alla politiker i kommun och region i dessa tider.

Det behövs även ett aktivt arbete med informatio­n och dialog för att skapa förståelse för hur viktigt det är att vaccinera sig. Halland behöver ha en hög vaccinatio­nsvilja och en hög uppslutnin­g.

I denna kris behövs samling och samarbete för att säkerställ­a att vi vaccinerar så många invånare så snabbt som möjligt. Låt oss gemensamt arbeta för att öka takten i vaccinerin­gen och rädda liv. Det är det minsta vi kan göra.

Lise-lotte Bensköld Olsson (S)

regionråd i opposition

Per Stané Persson (S)

regionråd i opposition

Ronny Löfquist (S)

kommunstyr­elsens ordförande i Hylte kommun

Eva Borg (S)

opposition­sråd i Kungsbacka kommun

Per Svensson (S)

kommunstyr­elsens ordförande i Falkenberg­s kommun

Krissi Johansson (S)

opposition­sråd i Halmstads kommun

Stefan Pålsson (S)

opposition­sråd i Halmstads kommun

Jana Nilsson (S)

opposition­sråd i Varbergs kommun

Kjell Henriksson (S)

opposition­sråd i Laholm kommun

” Många halländska invånare väntar på möjlighete­n att bli vaccinerad­e. Det borde faktiskt vara en av de mest prioritera­de frågorna för alla politiker i kommun och region i dessa tider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden