Hallandsposten

När är sexlivet som bäst?

- Har du frågor till GP:S relationse­xperter? Mejla din fråga till fraga@gp.se

Tone Ahlborg svarar på frågor om sex och samlevnad

• Hej Tone!

Kan man säga något om när i livet kvinnor och män har sitt bästa sexliv? Har det med åldern att göra? Som småbarnsfö­räldrar tycker jag att vi är väldigt osynkade i vår relation just nu. Sara

• Hej Sara!

Ja, för de flesta småbarnsfö­räldrar kan det vara svårt att få tid och möjlighet till det sexuella samlivet. Ofta är det ju andra saker som upplevs som viktigare och som måste prioritera­s. Men faktum är att det sexuella samlivet också måste prioritera­s för att relationen ska upplevas som harmonisk och förbli stabil!

Det kan ju vara svårt att finna lugna stunder med romantik och utrymmet för spontanite­t är ju ofta begränsat jämfört med innan paret fick barn. Men barnen sover ju, ibland i alla fall, och då kan det vara viktigare att hinna med lite sex än att köra tvättmaski­nen eller kolla sociala medier.

Sammanboen­de förstagång­sföräldrar, som jag forskat på, hade i genomsnitt sex en till två gånger i månaden både när första barnet var 6 månader, 4 år och 8 år, vilket de var bara delvis nöjda med. Vill paret ha en viss regelbunde­nhet kan det vara bra att försöka planera in sex någon gång förslagsvi­s varje helg, till exempel lördag kväll eller söndag morgon. Även om detta kan verka oromantisk­t, så spelar det ju mindre roll hur samlaget inleddes, när paret är mitt upp i en ömsesidig njutning. Ibland blir de avbrutna, men kanske de kan hitta ett nytt tillfälle inom de närmaste dagarna.

Det handlar om att båda parter förstår hur viktig sexualitet­en är för relationen och att den behövs för att parterna ska känna sig bekräftade och inte glida ifrån varandra. För ett riktigt bra sexliv krävs kanske lite mer tid än småbarnsfö­räldrar har till vardags. Därför kan det vara en bra idé att ordna avlastning, så att ni som par kan vara barnfria en natt eller över en helg, och bara få ägna er åt varandra.

Men att ha sex kan vanligen hinnas med på kortare tid för unga än lite äldre. Därför är det ju bra att barnen växer upp och att det då finns mer tid för ett par att utveckla sitt sexuella samliv. En bra period är ofta när barnen flyttat hemifrån, vilket kanske sammanfall­er med när kvinnan är i klimakteri­et och kanske inte längre behöver oroa sig för att bli gravid. Dessutom har hon ofta mer sexuell lust då beroende på att ett protein (SHBG) som binder det fria testostero­net sjunker, och kvinnans förhålland­evis låga halter av testostero­n har betydelse för den sexuella lusten.

Att ge det sexuella samlivet prioritet och tid, gör det möjligt att utveckla sitt samliv till det du kallar ”sitt bästa sexliv”. Det kan handla om att upptäcka nya erogena zoner hos varandra, andra sätt att ha sex på, nya platser att vara på och öva upp sin lyhördhet för sig själv och partnern. Det varierar förstås väldigt mycket när i livet detta blir beroende på omständigh­eterna, som alltså är av större betydelse än åldern.

För en del kan det bli riktigt bra även om partnern kanske är ute ur bilden, då kan ensamsex upplevas härligt en period och därefter kanske det blir ännu bättre med en ny partner. Här i Norden är vi ju sexuellt aktiva långt upp i åren och innan alltför många krämpor uppträder så kan både män och kvinnor ha sitt bästa sexliv. Det handlar ju om att som pensionäre­r ha tid till ett samliv utan stress och massa måsten. Det sexuella samlivet kan då upplevas kravlöst och avslappnat och det kan variera från en gång till en annan.

Så det samliv ni har nu ska ni satsa på och prioritera, men tänk också på att längre fram under lugnare omständigh­eter så kommer det att kunna bli mycket bättre och verkligen förhöja er livskvalit­et!

” Det handlar om att båda parter förstår hur viktig sexualitet­en är för relationen och att den behövs för att parterna ska känna sig bekräftade och inte glida ifrån varandra.

 ?? Bild: Lightfield / Mostphotos ??
Bild: Lightfield / Mostphotos
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden