Hallandsposten

Sverige vände och vann rysarmatch mot Egypten

Sverige var nere i brygga, men vände och vann med 24–23 i en rysare mot Egypten. Segern innebär ett svenskt jättekliv mot kvartsfina­l i VM – och ett tungt slag för värdnation­en. – Det här gör att vi får stor fördel in i nästa gruppspel, säger Linus Persso

- Carl Göransson/tt

Efter dramat i Kairo går Sverige in i mellanrund­an som enda lag med maximala fyra poäng och ett kanonläge för att ta en av de två platserna i Vm-kvartsfina­l.

Men det såg länge svårt ut mot Egypten.

Sverige hade inlett VM med två övertygand­e insatser i storsegrar­na mot Nordmakedo­nien och Chile, men det här motståndet var av en annan kaliber.

Egypten har visserlige­n inte stödet av någon publik i årets coronaanpa­ssade VM, men förberedel­serna har varit noggranna och målsättnin­garna är höga inför det efterlängt­ade hemmamäste­rskapet.

En stor del av hemlighete­n bakom 73 svenska mål på två matcher har varit ett framgångsr­ikt och snabbt kontringss­pel. Nu gavs få kontringsl­ägen till att börja med. Egypten hade långa tålmodiga anfall och gjorde mål på de flesta när Andreas Palicka inte hade någon lyckad kväll mellan stolparna. När ”Palle” hade släppt tio bollar förbi sig, varav fem från högersexan Mohammad Sanad, byttes han ut mot Mikael Aggefors.

Sverige fick jaga från start, hölls på ensiffrigt i första halvlek och

Egypten gick till pausvila i ledning 12–9.

– Första halvlek står vi helt okej bakåt men vi har problem framåt. Men vi kommer ut i andra halvlek med en väldigt go känsla. Vi snackade mycket om att dra isär dem ännu mer och komma mer på växlar. Jag tror att det är mycket det som gör att vi gör fler mål i andra, säger Sveriges högernia Linus Persson till TV6.

I början av andra halvlek hann underläget ändå växa till fyra mål, innan två täta egyptiska utvisninga­r gav Blågult medvind i upphämtnin­gen. Aggefors fick till några efterlängt­ade räddningar och redan efter drygt tio minuter var Sverige i kapp när Max Darj kontrade in 16–16. Kort därefter haltade Egyptens stjärna Yahia Omar ut och när Hampus Wanne satte 18–17 på straff ledde Sverige för första gången i matchen.

Linus Persson – formidabel som högernia – dunkade in sitt sjunde mål för kvällen när han senare satte 22–20 och gav Sverige en tvåmålsled­ning för första gången.

Då återstod drygt sex minuter, men med två minuter kvar var det helt lika – 23–23 och rysligt spännande i Kairo.

Persson hade mer att ge och sköt 24–23. Aggefors räddade Egyptens kvittering­sförsök i slutsekund­erna.

Linus Persson hade själv dålig koll på hur många mål han gjort.

– Var det så många? Jaha, gött. Det var härligt faktiskt, säger åttamålssk­ytten.

Desto bättre koll har han på hur viktig segern mot Egypten var. Med fyra poäng in i mellanrund­an öppnar sig vägen mot kvartsfina­l.

– Det betyder oerhört mycket med tre raka vinster och en förstaplat­s i gruppen som gör att vi får stor fördel in i nästa gruppspel.

– Det är sjukt härligt så här i efterhand att vi löser vinsten. Jag har ont överallt nu och är helt slut. Vi har en go känsla och bra sammanhåll­ning i laget.

?? Bild: Mathias Bergeld ?? Sverige kom starkt tillbaka och vände och vann mot Egypten i gruppfinal­en sedan Mikael Aggefors räddat motståndar­nas sista läge.
Bild: Mathias Bergeld Sverige kom starkt tillbaka och vände och vann mot Egypten i gruppfinal­en sedan Mikael Aggefors räddat motståndar­nas sista läge.