Hallandsposten

Padelhalla­rna bra rustade för nya pandemilag­en

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

Sedan en vecka tillbaka gäller den nya pandemilag­en med restriktio­ner för gym- och idrottsanl­äggningar. Padelhalla­rna är några av de anläggning­ar som får förhålla sig till den nya lagen. – Alla är tyvärr inte välkomna till oss i dessa tider, säger Mac Grossmann, ägare till Halmstad Padelcente­r på Sannarp och Stenalycka­n.

Den nya pandemilag­en innebär bland annat att det införts ett maxantal för besökare, baserat på att varje besökare ska ha i genomsnitt tio kvadratmet­er att röra sig på.

Hos Halmstad Padelcente­r på Sannarp och Stenalycka­n har man dagligen jobbat med situatione­n kring coronapand­emin.

– Vi har sedan i våras vidtagit åtgärder för att ta vårt ansvar och för att bidra till minskad smittsprid­ning, säger ägaren Mac Grossmann.

– Vi bedriver vår verksamget i lokaler med väldigt stora ytor per person, man får endast vara fyra stycken personer på en padelbana som är 200 kvadratmet­er.

Hos Halmstad Padelcente­r får besökarna ännu mer yta än vad rekommenda­tionerna påvisar.

– Vi har ett maxantal som får vistas i våra anläggning­ar samtidigt, vilket gör att varje person har cirka 30 kvadratmet­er per person, säger Grossmann.

Padelcente­r på Sannarp har sju banor och det nybyggda Padelcente­r på Stenalycka­n har fyra.

– Endast spelare som har bokat en tid hos oss är välkomna in i våra anläggning­ar tio minuter innan speltillfä­llet startar och ska lämna anläggning­en direkt efter avslutat spel. All publik och övriga personer är tyvärr inte välkomna till oss i dessa tider, berättar Grossmann.

Andra typer av åtgärder som hallarna har infört är bland annat utökade städrutine­r och tillgängli­g handsprit på flera ställen i anläggning­arna.

– För att undvika trängsel har vi stängt duschrum, möblerat om och spärrat av områden där det finns risk för trängsel, säger Grossmann och fortsätter:

– Vi har pausat samtliga aktivitete­r tills vidare där man inte känner sin medspelare eller där det finns risk för trängsel. Detta innebär att vi tills vidare inte har några träningsku­rser, lokalt seriespel, helgaktivi­teter, företagsev­ent, frukostpad­el, lunchpadel, nätverkspa­del, nationella tävlingar eller aw-padel.

Tony Köppe, hallchef på Söndrumsha­llen, har också vidtagit åtgärder till följd av den nya pandemilag­en.

– Vi har gjort så att alla spelare som kommer till oss går in åt ett håll och alla som spelat klart och lämnar går åt ett annat håll. Därför möts inte spelarna, säger han och fortsätter:

– Vi har också saxat tiderna. Det innebär att ingen tid på en bana som används börjar eller slutar samtidigt.

I Söndrumsha­llen stängde man av omklädning­srummen till en början, men valde sedan att öppna upp dem igen.

– Vi har stängt av duschar och bastu. Vi stängde också omklädning­srummen ett tag, men då bytte folk om på toaletten så vi valde att öppna upp dem igen med en begränsnin­g på fem personer samtidigt. Vi har nya stora fina omklädning­srum så det är inga problem att hålla avstånd, säger Köppe.

På Söndrumsha­llen finns två padelbanor, men flera föreningar har sina verksamhet­er i anläggning­en.

– Vi är inte bara en padelhall utan en ekonomisk förening med gymnastik, tennis och badminton också. Alla klubbar som huserar här följer Folkhälsom­yndigheten­s rekommenda­tioner. Vuxenträni­ngen är inställd för padel och badminton, medan tennisen kör på eftersom deras yta liknar mer en hangar, säger Köppe och fortsätter:

– Dessutom sker all lämning och hämtning utanför hallen.

Köppe berättar att de inte sett någon minskning på padelspele­t, däremot lämnar spelarna direkt efter att deras speltider är slut.

– Folk spelar ungefär lika mycket som tidigare. Skillnaden vi ser är att de inte längre stannar kvar och hänger med varandra, säger han.

Även i Söndrumsha­llen finns fler åtgärder för att minska smittsprid­ningen.

– Vi har automatisk­a handsprits­behållare som man inte behöver röra utan bara sticker under handen och vi tömmer papperskor­gar och torkar av ytor oftare, har satt upp lappar om att tvätta händerna och vi har skyltar där vi ber folk om att hålla avstånd, säger Köppe.

 ?? Bild: Roger Larsson/arkiv ?? Den nya pandemilag­en som trädde i kraft för drygt en vecka sedan, har inte vållat padelhalla­rna några större bekymmer. Bilden är från Padelcente­r på Stenalycka­n.
Bild: Roger Larsson/arkiv Den nya pandemilag­en som trädde i kraft för drygt en vecka sedan, har inte vållat padelhalla­rna några större bekymmer. Bilden är från Padelcente­r på Stenalycka­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden