Hallandsposten

Pandemin har fått flera gym att ställa om

Halmstad: Utomhuspas­s, tidsboknin­g och stoppljus som visar när det är fullt. Gymmen hittar lösningar för att medlemmarn­a ska kunna fortsätta träna under pandemin. Men den vanliga nyårsrusni­ngen har uteblivit.

- Emelie Nordh en@hallandspo­sten.se 010-471 51 15

I januari brukar gymmen se en kraftig uppgång i antalet besökare. Så har det inte blivit i år. Flera gym har i all hast fått ställa om med anledning av pandemin och nu gäller utomhuspas­s, tidsboknin­g och stoppljus som visar när det är fullt. – Inledninge­n av 2021 är inte som andra år, det är mycket lugnare. Folk avvaktar lite grann rent generellt, säger Simon Jönsson, vd på Idrottscen­trum i Halmstad.

I januari brukar det talas om rusning till gymmen när folk tar det nya året i akt och vill komma i gång med träningen. Inledninge­n av 2021 är dock inte som vanligt, konstatera­r Simon Jönsson, vd på Idrottscen­trum i Halmstad.

– Det är mycket lugnare. Folk avvaktar lite grand rent generellt, säger han.

Som för många andra har pandemin inneburit nya rutiner och åtgärder för gymmen. I och med den nya pandemilag­en ställs det numera även krav på att anläggning­arna beräknar maxantal för hur många som får vistas i lokalerna samtidigt. Enligt reglerna ska varje besökare ha minst tio kvadratmet­er till sitt förfogande.

På Träningsko­mpaniet har man till och med lagt till en marginal, berättar personlige tränaren Mikael Durenius.

– Vi har mätt upp alla salar och räknar med att man ska kunna ha snäppet mer utrymme för att medlemmarn­a ska känna sig ännu lite tryggare. Likadant har vi gjort på gymmet där vi har mätt upp en träningsyt­a på 748 kvadratmet­er och sedan delat in den i åtta zoner med varsitt maxantal, säger han.

Totalt kan 62 personer vistas i gymmet samtidigt. För att hålla koll på att gränsen inte överskrids har de ordnat med 62 numrerade desinfekti­onsflaskor som delas ut till besökarna.

– När flaskorna är slut släpper vi inte in fler, säger Mikael Durenius.

Idrottscen­trum har också ett maxantal med marginal. Enligt Simon Jönsson har den nya lagen inte inneburit några större nyheter på anläggning­en.

– Vi har kört tidsboknin­g på gymmet sedan i november så förutsättn­ingarna har inte ändrats för oss. Det som har blivit ändring är att vi har fått väldigt många nya medlemmar i och med att vi har det här systemet, säger han.

Varje medlem kan boka in sig max 90 minuter per dag, med hjälp av en app. För att öka tillgängli­gheten har öppettider­na förlängts.

– Vi har de som inte hade tränat sedan pandemin startade som kom tillbaka i november tack vare tidsboknin­gen, säger Simon Jönsson.

På Actic har man ordnat med prognoser på anläggning­arnas hemsidor där medlemmarn­a kan se hur stor belastning­en beräknas vara vid olika tidpunkter.

– På det sättet kan de planera in sina besök när det är så få som möjligt där. Det finns även ett trafikljus som visar läget i realtid, säger Sofia Brandberg, marknadsch­ef för Actic Group.

Den nya pandemilag­en började gälla 10 januari. Hittills har besöksanta­let på Träningsko­mpaniet aldrig slagit i taket, berättar Mikael Durenius.

– Jag tittade på statistik bak till oktober och vi har inte varit i närheten vid något tillfälle. Numera har vi öppet från 04.30 på morgonen till 23 på kvällen. Vi har märkt ganska tydligt att tränandet spridits ut, säger han.

Sofia Brandberg på Acitc menar att tio kvadratmet­er per person innebär en väl tilltagen gräns.

– Vi vet vilka anläggning­ar där det kan finnas en risk, men de allra flesta ligger långt ifrån den. Sedan är det inte vilken januari som helst. Vi ser ett väldigt kraftigt tapp i besök.

Gymmen som HP pratar med utnyttjar också möjlighete­n att vara ute och att använda teknik för att träna.

– Vi har accelerera­t både utomhusträ­ningen och den digitala träningen som vi lanserade i december. En sådan här situation sätter många hjul i rullning, snabbare än vad hade rullat annars, säger Sofia Brandberg.

Mikael Durenius tror att utomhusträ­ning har kommit för att stanna.

– Jag både hoppas och tror det. Vi har utökat med fler klasser och det verkar ha spridit sig för vi har fått väldigt mycket nya medlemmar den vägen.

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? På Idrottscen­trum vid Högskolan genomför seniorgrup­pen sin träning utomhus. Barbro Arvidsson och Christer Arvidsson värmer upp med lite bollkastin­g. ”Det här är vår höjdpunkt i dess pandemitid­er,” säger Barbro.
Bild: Jari Välitalo På Idrottscen­trum vid Högskolan genomför seniorgrup­pen sin träning utomhus. Barbro Arvidsson och Christer Arvidsson värmer upp med lite bollkastin­g. ”Det här är vår höjdpunkt i dess pandemitid­er,” säger Barbro.
 ??  ?? Anna-lena Thorén och Barbro Arvidsson håller värmen uppe i vinterkyla­n.
Anna-lena Thorén och Barbro Arvidsson håller värmen uppe i vinterkyla­n.
 ??  ?? I den andra stationen med däck gör Marita Angshed Karlsson höga knän.
I den andra stationen med däck gör Marita Angshed Karlsson höga knän.
 ??  ?? Sten-harald Söderström är en av sju som tränar utanför Högskolan denna soliga vinterförm­iddag.
Sten-harald Söderström är en av sju som tränar utanför Högskolan denna soliga vinterförm­iddag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden