Hallandsposten

Mikaela tog revansch och blev accepterad som idrottare igen

Från elitsimmar­e till boxare i världsklas­s. Mikaela Lauréns liv har genom åren bjudit på såväl kärlek och guld som käftsmälla­r och bakslag.

- Malin Eijde/tt

Mikaela Laurén var tidigt en liten vinnarskal­le, uppväxt i en idrottsint­resserad familj. Hon började simma med Stockholms­polisens idrottsför­ening som treåring och tog sin första medalj när hon var sex år.

Vid 18 rekryterad­es hon till University of Nebraska–lincoln i USA, där hon studerade och simmade i fem år.

Pappa var gammal bodybuilde­r, mamma simmade som ung, och alla syskonen ägnade sig åt sport. Men ingen gick så långt som Mikaela, som tog 16 Sm-guld och satte tre svenska rekord i simning innan hon lade av. Då hade hon även fyra försök att bli uttagen till OS bakom sig.

År 1996 slog hon ett 18 år gammalt svenskt rekord med nästan två sekunder, en prestation som ledde till att förbundska­ptenen nominerade henne till OS. Men Os-kommittén nekade med hänvisning till att Mikaelas tid inte skulle räcka till en A-final, rekord eller ej. Därmed förbyttes lycka i tragedi över en dag.

– Det är fortfarand­e en tagg i hjärtat. Det gör särskilt ont för jag tycker egentligen att jag var värd att vara med på ett OS. Och jag tror att det hade gett mig en extra skjuts att fortsätta och nå ännu större framgång.

Nu blev hennes främsta internatio­nella merit en sjundeplat­s i VM i Rio de Janeiro. När hon lämnade simningen följde en lite rotlös tid då hon sökte efter ett nytt sammanhang att ersätta den uppslukand­e simningen med. Hon fann boxningen, men innan hon hann börja satsa på allvar åkte hon på en riktig knockout. Hon dömdes för att ha förvarat dopningspr­eparat åt en kriminell organisati­on som sedan sålde dessa på nätet, och fick ett fängelsest­raff.

Där skulle nog luften ha gått ur för somliga. Men Mikaela Laurén greps av en ny beslutsamh­et under fängelseti­den.

– Jag kände att jag inte ville bli ihågkommen så där. Då började drömmarna växa fram, att när jag kommer ut så vill jag lyckas inom boxningen.

Revanschlu­sten gav extra motivation. Hon började plugga och dessutom leda träningspa­ss för de andra internerna.

Hon märkte att hon hade talang för att instruera och motivera till att träna och må bättre, och bestämde sig för att bli personlig tränare när hon blev fri igen. Då började hon också träna boxning ”till 110 procent”, som hon säger.

– Allt negativt kan man hitta något positivt i. Utan den inställnin­gen hade det kanske inte varit lika viktigt för mig att lyckas.

Inställnin­gen har hon med sig från barndomen, säger hon. Att aldrig ge upp, att alltid avsluta det man har påbörjat.

– Jag har aldrig varit en quitter, en som lägger av.

Hon var över 30 år när hon gjorde sin första boxningsma­tch. Några år senare, 2010, tog hon sin första Vm-titel. Sedan dess har hon erövrat fem till, bland annat Wbc-titeln 2014, på en gala hon själv arrangerad­e i Västerås. Samma år blev Mikaela Laurén nominerad till Jerringpri­set; en stor händelse för någon som tidigare hade känt sig lite som en outsider.

– Då blev jag för första gången accepterad av svenska folket för mina idrottspre­stationer, kändes det som, och fick en inbjudan till Idrottsgal­an.

Att hon stod som arrangör den gången var inget nytt. Fem gånger har Mikaela fått ordna egna galor för att de över huvud taget skulle bli av. Ett slitsamt göra, men samtidigt tillfredss­tällande. Erfarenhet­erna kom väl till pass 2018, när hon gifte sig med sin Peder och själv fixade hela bröllopspl­aneringen.

– Det var den lyckligast­e dagen i mitt liv. Vi har fått en magisk film från bröllopet, och jag och min man tittar ofta på den och bara njuter av vår stora dag. Den var perfekt.

Året därpå lade Mikaela Laurén boxningsha­ndskarna på hyllan. Numera arbetar hon som personlig tränare och föreläser om sin livsresa. Men spänning och tävlingsmo­ment vill hon fortfarand­e gärna ha i livet. Mikaela har precis tagit racinglice­ns och har skapat ett team ihop med Roddy Benjaminso­n (gladiatorn Hero i ”Gladiatore­rna”).

– Jag har aldrig varit rädd för att våga testa nya saker och anta nya utmaningar.

” Allt negativt kan man hitta något positivt i. Utan den inställnin­gen hade det kanske inte varit lika viktigt för mig att lyckas

Mikaela Laurén

 ?? Bild: Jessica Gow ?? ”Jag har aldrig varit rädd för att våga testa nya saker och anta nya utmaningar”, säger Mikaela Laurén.
Bild: Jessica Gow ”Jag har aldrig varit rädd för att våga testa nya saker och anta nya utmaningar”, säger Mikaela Laurén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden