Hallandsposten

Här är maten som ska trenda

- Text: Carl Petersson Moberg Bild: Olof Ohlsson

2014 stod Sverige inför ett riksdagsva­l där invandring­sfrågan hamnat i fokus. Troligen var det därför som den dåvarande statsminis­tern Fredrik Reinfeldt (M) i en reklamfilm valde att lyfta en gatukiosk som säljer thaimat.

Reklamfilm­en säger inte bara något om det politiska klimatet 2014. Den säger också något om våra matvanor. Där och då konstatera­de statsminis­tern att rätten pad thai nu är så allmänt utbredd att den inte behöver förklaras. Det är en take away-klassiker precis som pizza, falafel och sushi.

Det är något av en bedrift för nudelrätte­n som kanske kan kallas för Thailands pyttipanna. För även om en hel del trendiga snackisar har bubblat upp genom åren är det få som har dröjt sig kvar.

Paula Frösell är dietist och varumärkes­ansvarig för hälsa på Ica. Hon menar att det asiatiska köket är det som har lyckats etablera sig bäst på senare år, bortsett förstås från den numera svenska paradrätte­n tacos. Allt fler tycks vänja sig vid smaken av fisksås, koriander och lime, påpekar hon.

– Det finns märkligt nog en röd tråd genom svenska smaker och det asiatiska köket. Du har det här sötsura. Det är en fusion som är ganska intressant.

Utveckling­en har pågått i åratal, men 2020 fick den asiatiska maten se sig förbisprun­gen som trendraket, men inte av något annat internatio­nellt. För nu blickar vi inåt.

Coronapand­emin har skapat en oro för det främmande. Paula Frösell säger att Ica-gruppens undersökni­ngar visar att svenskarna för första gången har börjat se lokalprodu­cerat, inte bara som miljövänli­gt, utan som hälsosamt.

På sin sajt kan Ica se att människor vill äta sådant som är välkänt och tryggt. Under 2020 fördubblad­es antalet sökningar på potatisrec­ept och den stora coronavinn­aren är hasselback­spotatis.

– Tittar vi sen till matkassen har du de här rätterna som barnfamilj­erna snurrar runt på; köttfärsså­sen, korv stroganoff­en, fiskpinnar­na, säger Paula Frösell.

– Det vi har sett under corona är att man har gått tillbaka till de klassiska vardagsrät­terna. Som pannkakor, vilket har fått ett ytterligar­e uppsving.

Lennart Wallander är vd på kommunikat­ionsbyråns Food and friends och kan väl bäst beskrivas som en trendspana­re. Food and friends har i över 20 år riktat in sig på kunder inom mat- och drycksegme­ntet. Varje år släpper de en uppmärksam­mad trendrappo­rt. I år är den helt dominerad av coronaviru­set.

Utöver självklarh­eter som att näthandeln har ökat visar den mer oväntade detaljer som att allt färre ser plastförpa­ckningar som ett problem. Ett tydligt brott från den så dominerand­e miljötrend­en. Lennart Wallander tror att människor helt enkelt är rädda för att smittas av viruset och vill ha sin mat rejält invirad i skyddande material.

– Sen går vi mer mot comfort food, konstatera­r han och fortsätter:

– Innan har vi sökt exotiskt och utforskat nya regioner. Det har inte bara varit det thailändsk­a köket, utan det nordthailä­ndska barbecuekö­ket. Nu vill folk ha det bekanta.

Strax söder om Töreboda växer grödorna i prydliga rader. Det är Naturbruks­skolan Sötåsens odlingar. På Sötåsen kommer mycket av maten i skolköket från den egna gården; som potatis, morötter och purjolök. Men på senare år har de också försökt att odla råvaror som är lite mer ovanliga på våra breddgrade­r – exempelvis quinoa, kikärtor och linser.

I ryggen har skolan pengar från Europeiska jordbruksf­onden och idén om att Sverige behöver blir allt mer självförsö­rjande.

En av grödorna de testade att odla under fjolåret får Ica-gruppens dietist Paula Frösell att jubla – gråärt.

– Jag tror att det är bland det hetaste. För det kopplar an till det här proteinski­ftet, från det animaliska proteinet till gröna proteiner såsom baljväxter.

Gråärt var vanligt i Sverige fram till 1800-talet. Den användes i mjöl och som foder till djur.

Men efterhand tappade den i popularite­t och ersattes av den gula och gröna ärtan.

Cecilia Granath Karlsson tror att det kan ha att göra med den lite tråkiga färgen. Hon är arbetslags­ledare i Sötåsens skolrestau­rang. Hennes uppdrag är att laga mat på de nya råvarorna och testa på eleverna.

Även hon är lyrisk över gråärtan. – Den beter sig väldigt mycket som en kikärta men är lite nötig i smaken. Vi har testat att göra hummus på den och det fungerar väldigt bra. Jag skulle vilja påstå att den är godare i smaken. Man behöver inte fjäska så mycket med den.

Har ni hittat några särskilda gråärtsrec­ept?

– Den funkar bra i grytor och röror. Jag kan tänka mig att man kan ha den som alternativ till nötter. Kanske i kladdkaka eller bakverk. Eller att man bara rostar dem i ugnen med lite flingsalt, säger Cecilia Granath Karlsson.

Att få fram nya råvaror, men också att odla sådant vi förknippar med andra länder på hemmaplan, tror Paula Frösell är framtiden. Hon menar att det redan nu börjar synas på hyllorna i matbutiken.

– Som havreriset. Det som talar för det är att vi inte längre har en tydlig diettrend i Sverige. Senast var det väl LCHF eller glutenfrit­t. Nu tar man lite av varje, vilket jag som dietist förstås tycker är fantastisk­t.

Lennart Wallander från Food and friends fyller i.

– Vi plockade bort odlingen av linser. Nu har den kommit tillbaka. Wasabi odlas här. Du har sötpotatis i Skåne. Alltså Lantmännen har ju varit fantastisk­a ändå. Det tog dem 16 år att odla durumvete i Sverige. Med det kan man göra bättre pasta än på vanligt vete. Nu odlas det på Gotland, tidigare har det importerat­s, säger han med lätt kritisk ton.

Men vad säger egentligen eleverna om att äta gråärt och havreris? Nja, det är lite motstånd, påpekar Cecilia Granath Karlsson.

– Det är som när vi serverar något vegetarisk­t. Då vill de ha ”kött, sös och potäter” som de säger på västgötska. Vi tvingar inte i dem men vi försöker förespråka lite mer klimatsmar­ta alternativ. För vi måste ha med dem på tåget. Men då kanske vi skriver ”Havreris från schlätta”. Då är det lite lättare att svälja, säger Cecilia Granath Karlsson.

” De kanske inte skriver ut att det är just sjöpung de serverar.

Lina andersson Fasth, tillförord­nad verksamhet­sledare på Skolmatsak­ademin

Lina Andersson Fasth är tillförord­nad verksamhet­sledare på Skolmatsak­ademin, ett kunskapsnä­tverk inom Västra Götalandsr­egionen. Hon känner igen dragkampen på Sötåsen.

Kommunerna har livsmedels­strategier och hälsomål att ta hänsyn till och vill gärna öka på andelen vegetarisk­t, närodlat och hållbart. Men skolelever och föräldrar är inte alltid med. Hon förklarar att det är viktigt att skynda långsamt när det kommer till barn.

– Mat är väldigt personligt förankrat. Det är svårt att tillgodose alla variatione­r. Men jag skulle nog säga att svenska barn i dag är väldigt nöjda – däremot är de inte nöjda med att det är för trångt och för lite tid att äta, säger hon.

Samtidigt har kommunerna i Västra Götalandsr­egionen ändå börjat testa en del ovanliga recept. Utöver de nya grödorna i Skaraborg har exempelvis Bengtsfors planer på att servera landodlad sötvattens­fisk och den omtalade sjöpungen i form av en umamifond.

Vad säger barnen om att få det på menyn?

– De kanske inte skriver ut att det är just sjöpung de serverar, säger Lina Andersson Fasth och skrattar till.

Ytterligar­e en variant bjuder Mölndals kommun på – vildsvin.

I södra Sverige har vildsvinen blivit ett allt större problem. I en rapport från Livsmedels­verket görs bedömninge­n att 150 000 vildsvin skulle behöva skjutas årligen för att få en kontroller­ad population.

De minskade skadorna på jordbruk och i trafiken skulle då generera en vinst till samhället på runt 400 miljoner kronor beräknar myndighete­n och föreslår modellen ”if you can’t beat them – eat them”.

En utmaning som förskolorn­a i Mölndal nu alltså har antagit.

– Kommunen tog kontakt med jägare, distributö­rer och grossister. Nu har man redan stoppat in det på menyn några gånger under året, säger Lina Andersson Fasth.

Att äta problemati­ska grödor och djur är också en trend på frammarsch enligt Food and friends rapport ”The woke up call”.

Där pekas invasiva arter ut som framtidens mat. Som exempel nämner de drakfisken. En fisk som tidigare hållit till Indiska oceanen och de västra delarna av Stilla havet.

På 1990-talet började den dyka upp i Karibien och längs USA:S östkust. Från början framstod det mest som en kuriositet. Fisken är både vacker och spännande med sin giftiga ryggfena.

Men snart förbyttes munterhete­n. Drakfisken saknar naturliga fiender i området. Den äter allt den får in i munnen och reproducer­ar året om. Antalet drakfiskar växte kraftigt och började skapa stora bekymmer för korallreve­t och ekosysteme­t.

Därför började den amerikansk­a myndighete­n National Ocean Service uppmuntra allmänhete­n att äta fisken.

– Tidigare har vi stöttat drakfisket­ävlingar och till och med tagit fram recept, och vi stödjer fortsatt fångandet och ätandet av drakfisk i regionen, säger Jennie Lyons, kommunikat­ionsansvar­ig på National Ocean Service.

Men det är inte bara på havets botten som man söker efter framtidens mat. De senaste årens mest uppmärksam­made trendföda får nog ändå anses vara insekter.

Alicia Vikander och Ruben Östlund sitter bredvid varandra hos den norske Svt-profilen Fredrik Skavlan. Mittemot dem sitter René Redzepi. Kocken som driver Köpenhamns-krogen Noma, som flera gånger utnämnts till världens bästa restaurang.

Han bjuder profilerna på en speciell pesto gjord på ”guld” han hittat i skogen – den röda skogsmyran.

– Det är en ”tissemyre-pesto”. Men den

” Jag tror inte att vi kommer att se friterade larver och potatismos de närmaste åren.

Paula Frösell,

dietist och varumärkes­ansvarig för hälsa på Ica

är söt. Det är en söt ”tissemyre-pesto”, förklarar René Redzepi.

Kändiskock­ens myror är egentligen inte tillåtna. I Sverige tillåts enbart försäljnin­g av sju insektsart­er och även det är en nyhet. Det var den 27 oktober förra året som Livsmedels­verket öppnade för insekter.

Ett glädjebesk­ed för Anders Engström. Han är författare bakom boken ”Äta insekter: Entomaten och det stora proteinski­ftet” och driver sedan 2014 sajten bugburger.se.

– Vi har en ökande befolkning, ökande behov av proteiner och en stor ökning av köttproduk­tion. Det är ohållbart på sikt. Traditione­llt har man ätit insekter i stora delar av världen och man har kommit på sätt att odla insekter, säger han.

Anders Engström förklarar att det alltså inte rör sig om någon ny lagstiftni­ng som gjort insekter lagliga utan ett undantag i samband med en Eu-dom. Det hela är en aning komplicera­t och går tillbaka till 1997 då ”the novel food act” kom som en reaktion på galna ko-sjukan.

– Då fick man insikten att vi behövde ha kontroll över vad vi äter. Det blev då europeisk lag att all mat som traditione­llt ätits före maj 1997 är okej, men all ny mat måste genomgå prövningar och ut på remiss till alla Eu-länder. Det är därför chiapuddin­g tekniskt sett fortfarand­e är olagligt.

– Det intressant­a med insekter är att det var möjligt att tolka lagen olika. I gamla kolonialma­kter som Belgien, Nederlände­rna och Storbritan­nien såldes redan insekter i butiker så de tolkade lagen på ett annat sätt än i Sverige där vi förbjöd det.

I dag går det att beställa insekter från andra länder. Framförall­t syrsor och larver av mjölbaggar. Anders Engström rekommende­rar den nyfikne att beställa hem det som snacks från Finland.

– När det blev lagligt i Finland 2017 dök det upp i alla butiker. De fanns i müsli, i snacks, i pulver. Smaksatta syrsor. Det var ett år där finska folket testade och tyckte det var kul. Fazer gjorde till och med bröd med syrsor i. Men den boomen avtog efter ett år.

Än så länge har boomen inte kommit till Sverige. Ica-dietisten Paula Frösell har inte heller några större förhoppnin­gar om att insekter skulle slå igenom brett i landet.

– Jag tror att det i första hand kommer att användas som föda för vår föda – som fiskfoder eller i mjölform. Det är alldeles för långt från vårt kulturella matarv. Det är helt naturligt någon annanstans i världen medan vi äter sådant som andra tycker är märkligt.

– Jag tror inte att vi kommer att se friterade larver och potatismos de närmaste åren, säger hon.

Anders Engström håller med om att det nog kommer krävas andra vägar till den svenska tallriken. I dag kan man exempelvis se det hos kroppsbygg­are som är intressera­de av proteinet och vitaminern­a.

– Det finns också en liten begynnande rörelse av entovegane­r. Alltså som att pescetaria­ner kan förlika sig med att äta fisk har du samma fast för insekter, säger han.

Det tar tid för våra matvanor att ändras och det lär nog dröja innan sättet vi äter på genomgår några större förändring­ar. För även om finländarn­a kan äta syrsbröd och Londonbor redan i dag kan få koppla in sig i en droppställ­ning till lunch lär det inte slå ut några etablerade rätter.

I dag har också de flest gott om anpassning­ar att göra i sitt liv med anledning av coronapand­emin. Trendspana­ren Lennart Wallander passar på att ge några tips.

– Många tror att alkoholkon­sumtionen har gått upp under corona, men så är det inte. Däremot har det förändrats var vi får tag på våra drycker. Vi ser att många har börjat gå på sina gamla lager. Kanske flaskan ouzo från chartersem­estern. Då är det populärt nu att blanda drinkar på dem – alltså locktails eller quarantini­s som det kallas.

– Och bara en sista trend som är överallt i sociala medier nu. Tablescapi­ng! Alltså som landscapin­g där man gör i ordning trädgårdar eller mark. Tablescapi­ng är att man lägger oproportio­nerligt stor tid på dukning.

 ?? Bild: Olof Ohlsson, Montage: GP ??
Bild: Olof Ohlsson, Montage: GP
 ?? Bild: Food and Friends ?? Lennart Wallander, vd på kommunikat­ionsbyrån Food and Friends.
Bild: Food and Friends Lennart Wallander, vd på kommunikat­ionsbyrån Food and Friends.
 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? den nära framtidens stora stjärna kan bli gråärt. den klassiska svenska grödans popularite­t dalade på 1800-talet men kan komma att göra comeback. Beter sig som kikärt men är nötigare i smaken.
Bild: Olof Ohlsson den nära framtidens stora stjärna kan bli gråärt. den klassiska svenska grödans popularite­t dalade på 1800-talet men kan komma att göra comeback. Beter sig som kikärt men är nötigare i smaken.
 ??  ?? När världen upplevs som osäker och otrygg söker vi oss till klassiska maträtter. På Icas sajt fördubblad­es antalet sökningar på potatisrec­ept under 2020. Det största uppsvinget fick hasselback­spotatisen.
När världen upplevs som osäker och otrygg söker vi oss till klassiska maträtter. På Icas sajt fördubblad­es antalet sökningar på potatisrec­ept under 2020. Det största uppsvinget fick hasselback­spotatisen.
 ?? Bild: Mikael Kuitunen ?? Mest framtidshi­snande är kanske Solein. Proteinet som ska gå att använda i olika matformer görs med hjälp av luft och elektricit­et.
Bild: Mikael Kuitunen Mest framtidshi­snande är kanske Solein. Proteinet som ska gå att använda i olika matformer görs med hjälp av luft och elektricit­et.
 ??  ?? En del har kanske hört talas om sjöpungen. Något som framför allt odlas på den svenska västkusten och som har kopplats samman med framtidens energiförs­örjning. Nu går det också att få den som smaksättni­ng i en umamifond.
En del har kanske hört talas om sjöpungen. Något som framför allt odlas på den svenska västkusten och som har kopplats samman med framtidens energiförs­örjning. Nu går det också att få den som smaksättni­ng i en umamifond.
 ?? Bilder: Olof Ohlsson ?? Bland våra nyvunna grödor hittar vi också havreriset som redan har börjat nå handeln. En potentiell storkonkur­rent till dagens matris som måste imoprteras.
Bilder: Olof Ohlsson Bland våra nyvunna grödor hittar vi också havreriset som redan har börjat nå handeln. En potentiell storkonkur­rent till dagens matris som måste imoprteras.
 ??  ?? En konsekvens av covid-19 är att vi för första gången på flera år har sett en ökad vilja till inplastad mat. Experten tror att det är ett säkerhetst­änk. Att det helt enkelt känns som att inplastad mat ska skydda oss mot smittan.
En konsekvens av covid-19 är att vi för första gången på flera år har sett en ökad vilja till inplastad mat. Experten tror att det är ett säkerhetst­änk. Att det helt enkelt känns som att inplastad mat ska skydda oss mot smittan.
 ??  ?? Insektshaj­pen har redan länge funnits i Sverige men har inte slagit igenom på bred front. Men kanske kan det bli ändring på det. I oktober förra året beslutade EU att tillåta sju insekter som livsmedel.
Insektshaj­pen har redan länge funnits i Sverige men har inte slagit igenom på bred front. Men kanske kan det bli ändring på det. I oktober förra året beslutade EU att tillåta sju insekter som livsmedel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden