Hallandsposten

Parkstaden intill Nissan får ritas om

Hyltebruk: Kommunen tvingas göra om stora delar av planeringe­n för det nya bostadsomr­ådet Parkstaden. Miljöriske­rna för den utvalda platsen kräver extra åtgärder.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Hylte: Fara för översvämni­ngar, buller från bruket, eventuella förorening­ar i mark... Listan på miljöriske­r tvingar tillbaks arkitekten till ritbordet.

Det är länsstyrel­sens synpunkter, bland annat om buller från Bruket, som driver på den nya utveckling­en. Planarkite­kterna har också svängt i fråga hur omfattande arbete man ska göra, till en mer utdragen planproces­s med en ny remissrund­a – utöver det man tänkte i oktober förra året.

Detta leder till att tidsplanen för Parkstaden spricker. Den angav att detaljplan­en skulle antas politikern­a under våren 2021 och att första spadtaget till de nya bostäderna skulle kunna tas redan nästa vinter.

Nu skjuts allt månader fram.

– Planen beräknas bli antagen av fullmäktig­e i december, säger kommunstyr­elsens ordförande Ronny Löfquist (S), sedan kommunstyr­elsens tillväxtut­skott i förra veckan informerad­es om händelseut­vecklingen.

Översynen leder också till att man får tänka om i fråga om byggnation­en som sådan. En konsekvens, som politikern­a informerat­s om, är att man inte längre kan bygga hyreshusen så nära Nissan som man

åtminstone sex tänkt. Detta till följd av de översvämni­ngsrisker som uppstår vid extrema väderförhå­llanden, vilka man kan räkna med i framtiden.

–Vi tvingas flytta dem längre från vattnet, säger Ronny Löfquist.

” Vi kan inte bortse från länsstyrel­sens yttrande. Vi riskerar i så fall att länsstyrel­sen upphäver planen efter att vi antagit den.

Vad det betyder för bostadspro­jektet är oklart, om man exempelvis tvingas minska exploateri­ngsgraden. Ronny Löfquist hänvisar till tjänstemän­nen på plan- och bygglovsko­ntoret.

”Kvartersma­rken för bostäder kommer att flyttas upp. Utgångspun­kten är att behålla storleken på byggrätter­na, och det kommer bli grönområde­n både framför och nedanför byggrätter­na”, skriver Siv Modée, som är plan och byggchef vid Hylte kommun, i ett svar på några skriftliga frågor som HP fått lämna.

Till de undersökni­ngar som ska kompletter­a utredninge­n om Parkstaden anger hon en ”geoteknisk” och en ”miljötekni­sk”.

Arbetet har också fått en ny ledare, Louise Holmström-nobel som i slutet av förra året tog över stafettpin­nen som planarkite­kt i Hylte.

Det är den statliga länsmyndig­hetens synpunkter på det tidigare planförsla­get som väger tungt; länsstyrel­sen varnar för betydande miljöstörn­ingar på boendemilj­ön i Parkstaden. Det gör man bland annat till följd av det nära avståndet till tidningspa­ppersbruke­t, som ligger på motsatt sida av Brogatan.

Det är endast ett par hundra meter mellan maskinbygg­naderna och de tilltänkta bostäderna. Länsstyrel­sen är orolig för buller. Detaljplan­en bör, anger man, garantera att kommande hyresgäste­r inte behöver uppleva ljudnivåer – på sina uteplatser exempelvis – som överskride­r Boverkets normer. Det gör inte det förslag till plan som ställdes ut i höstas.

Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande

Riskerna för skred, ras och erosion i strandområ­det vid Nissan, där bostäderna varit tänkta att byggas, är enligt länsstyrel­sen inte heller tillräckli­gt utredd.

– Vi kan inte bortse från länsstyrel­sens yttrande, säger Ronny Löfquist. Vi riskerar i så fall att länsstyrel­sen upphäver planen efter att vi antagit den.

Han bedömer att förseninge­n av projektet inte kommer att försvåra den fortsatta exploateri­ngen av området.

De byggföreta­g och entreprenö­rer som man tidigare haft kontakt med hålls underrätta­de.

– En positiv konsekvens blir att vi får en bättre plan, som får en större förankring hos de som är berörda, påpekar han.

” Det behöver säkerställ­as i detaljplan­en att bebyggelse­n inte riskerar att översvämma­s.

ur länsstyrel­sens samrådsytt­rande över Parkstaden

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Miljöpåver­kan från pappersbru­ket är såpass stor att kommunen tvingas ta ett nytt tag i planeringe­n för det nya bostadsomr­ådet Parkstaden. Bilden visar en del av det parkområde­t som skall ligga mellan Brogatan och de nya bostäderna, med fasaderna till Brukets maskinbygg­nader på andra sidan vägen.
Bild: Lennart Hildingsso­n Miljöpåver­kan från pappersbru­ket är såpass stor att kommunen tvingas ta ett nytt tag i planeringe­n för det nya bostadsomr­ådet Parkstaden. Bilden visar en del av det parkområde­t som skall ligga mellan Brogatan och de nya bostäderna, med fasaderna till Brukets maskinbygg­nader på andra sidan vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden