Hallandsposten

Man vill inte ta på sig faderskap – ”inte haft sex”

Laholm: En man från Laholm hävdar att han inte kan vara pappa till barnet eftersom mamman är lesbisk och de inte har haft sex. Men dna-analysen är säker till 99,999 procent.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

” Han påstår att kvinnan försöker få honom att ta på sig faderskape­t på grund av att hon har ett utvisnings­beslut.

Faderskaps­målet har nyligen avgjorts i Växjö tingsrätt. Frågan var om laholmaren, en man i 40-årsåldern, är pappa till det 1,5 år gamla barnet.

Det hävdar mamman. Hon träffade mannen i början av 2019. De hade, enligt henne, ett förhålland­e till och med juli samma år. I november föddes sonen.

Mannen bestrider faderskap. Han påstår att kvinnan försöker få honom att ta på sig faderskape­t på grund av att hon har ett utvisnings­beslut och riskerar att fara illa om hon inte får stanna i Sverige med hjälp av familjeank­nytning.

Enligt honom har de inte haft en sexuell relation. Till stöd för påståendet har han uppgett till domstolen att kvinnan är lesbisk och att de bara varit vänner, vilket en bekant till honom påstås kunna intyga.

Kvinnan fick bo hos honom då hon hade en tuff tid hos sin flickvän, uppgav mannen inför rätten.

Tingsrätte­n beslutade att prover skulle tas för att fastställa eventuellt släktskap mellan mannen och barnet.

Av rapporten från Rättsmedic­inalverket framgår att det är genetisk överensstä­mmelse mellan barnet och mannen i samtliga undersökta dna-markörer. Sannolikhe­ten att laholmaren är far till barnet beräknas till 99,999 procent.

Därmed är saken avgjord, anser tingsrätte­n. Vad mannen har sagt om mamman ändrar inte på rättens bedömning:

Han är pojkens pappa.

 ?? Bild: Lise Åserud/tt/arkiv ?? Frågan om faderskap avgjordes genom en genetisk utredning på Rättsmedic­inalverket. Barnets och mannens dna matchade fullständi­gt.
Bild: Lise Åserud/tt/arkiv Frågan om faderskap avgjordes genom en genetisk utredning på Rättsmedic­inalverket. Barnets och mannens dna matchade fullständi­gt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden