Hallandsposten

Spelet bakom att HFAB:S vd fick sparken

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62 Anders Holmer ah@hallandspo­sten.se 010-471 51 30

Halmstad: Catharina Rydberg Lilja fick inte ens stanna tre år som vd för HFAB. Enligt flera initierade källor är det kommunchef­en Mattias Rossköld som pressat HFAB:S ordförande Jimmie Tschander att sparka henne.

Halmstad: Catharina Rydberg Lilja har fått sparken som vd på det kommunala bostadsbol­aget HFAB. Enligt styrelsen är parterna överens om att gå skilda vägar. Men till HP säger Catharina Rydberg Lilja att hon inte vet varför hon blivit uppsagd. – Jag är väldigt förvånad, säger hon till tidningen.

Catharina Rydberg Lilja började som biträdande kommunchef i Halmstads kommun 2016 och har varit vd på Halmstads Fastighets AB sedan 2018. Först som tillfällig vd från sommaren 2018, därefter som permanent från sommaren 2019.

Men nu har vd:n blivit uppsagd efter ett enigt beslut i styrelsen.

– Det är en samlad bedömning som vi har gjort i styrelsen. I samtal med Catharina har vi landat i att vi har olika syn på bolagets framtid, säger Jimmie Tschander (C), ordförande i HFAB:S styrelse.

Enligt ordförande­n är det ingen enskild händelse som ligger bakom beslutet att låta Rydberg Lilja gå. Det är något som växt fram med tiden, menar Tschander och uppger att parterna är överens.

– Vi är överens. Vi har haft flera samtal med Catharina. Vi redovisar inte skälen mer än så. Det är tydliggjor­t i samtal mellan oss och henne.

Under hur lång tid har dessa samtal pågått?

– Det första samtalet med Catharina hade vi i fredags. Och beslutet fattades av styrelsen under söndagen.

Varför var man tvungen att fatta beslutet under en söndag?

– Med anledning av att vi ville göra detta så bra som möjligt, med kommunikat­ion internt, valde vi att fatta det på söndagen så att vi kunde förbereda oss på kvällen och sen kommunicer­a det på måndagen. Det är den enda anledninge­n.

HP har varit i kontakt med Catharina Rydberg Lilja. Enligt henne fick hon reda på att hon skulle bli uppsagd redan på fredagen.

– Jag är förvånad. Det kom som en chock i fredags och nu på måndagen fick jag beskedet skriftligt, säger hon.

Enligt kommunens pressmedde­lande är du och styrelsen överens om att ni har olika syn på bolagets framtid. Är det så?

– Jag har blivit uppsagd.

Vad har du fått höra för motivering till beslutet?

– Jag har inte fått någon informatio­n om vad anledninge­n är, säger Rydberg Lilja.

Så sent som i höstas gjorde HP en större granskning av HFAB:S ledning, där det bland annat togs upp att fem chefer slutat inom loppet av ett år – varav två blivit utlösta av Rydberg Lilja.

– I de turerna hade jag både styrelseor­dföranden och kommunchef­en bakom mig, kommentera­r hon nu.

I granskning­en togs även upp den stora – och enligt vissa, utdragna – omorganisa­tion Rydberg Lilja gjort.

– I den hade jag hela tiden styrelsens fulla stöd.

Enligt vad flera initierade källor uppger för HP ska kommunchef­en Mattias Rosskölds missnöje med Rydberg Liljas chefslönen­ivåer ha spelat in när hon nu får sparken.

Rossköld har i HP berättat om hur han verkat för att det inte ska vara någon skillnad på löner och förmåner mellan dem som jobbar på kommunens bolag respektive förvaltnin­gar.

Därför har han varit kritisk till att Rydberg Lilja satt för höga löner när hon rekryterat nya chefer.

– I ett helt annat sammanhang framförde kommunchef­en den kritiken till mig i vintras. Men det är inget som nämnts nu, kommentera­r Rydberg Lilja.

Rydberg Lilja är inte den första toppchefen som får sluta i Halmstads kommun. Under fjolåret skedde två uppmärksam­made avgångar i form av hemvårdsch­ef Jennie Vidal och Hem:s vd Monica Karlsson.

Att Rydberg Lilja säger att hon inte fått veta varför hon får sparken vill inte Jimmie Tschander kommentera.

– Eftersom det handlar om en enskild person vill jag värna individen, säger Jimmie Tschander och fortsätter:

– Självklart är detta ett jobbigt förfarande för alla inblandade, men som styrelse har vi också ett arbetsgiva­ransvar där vi måste tänka på alla anställda.

Stämmer det att du fått bassning av kommunchef­en för att du som styrelseor­dförande inte kunnat tygla Rydberg Lilja när hon gett höga löner till sina chefer?

– Kritiken mot chefslönen­ivåerna har han framfört, först till mig och sedan till styrelsen, men det är inte enda anledninge­n till att vi tagit det här beslutet.

– Som styrelse sätter vi lönen för vd:n, sedan är det vd:n som sätter lönen för sina närmsta chefer – utan att vi i styrelsen lägger oss i det.

Catharina Rydberg Lilja får tolv månadslöne­r i ersättning. Med en månadslön på 102 000 kronor innebär det en fallskärm på omkring 1,2 miljoner kronor.

Dessutom är hon nu arbetsbefr­iad under den tre månader långa uppsägning­stiden.

När HP på måndagskvä­llen får tag på kommunchef­en Mattias Rossköld bekräftar han sitt missnöje med lönenivåer­na på HFAB, men säger sig inte ha varit inblandad i att Rydberg Lilja sparkas.

– I den lönekartlä­ggning vi har gjort inom Halmstads kommun har några kommunala bolag en oönskad lönestrukt­ur. Där sticker HFAB ut negativt, säger kommunchef­en.

Har detta spelat in när beslutet togs att sparka Rydberg Lilja?

– Beslutet att entlediga henne har tagits av HFAB:S styrelse. Du får fråga dem vad som ligger bakom, säger Rossköld.

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Enligt HFAB är styrelsen och vd:n överens om att gå skilda vägar – men Catharina Rydberg Lilja säger själv att hon inte fått veta varför hon får sparken.
Bild: Jari Välitalo Enligt HFAB är styrelsen och vd:n överens om att gå skilda vägar – men Catharina Rydberg Lilja säger själv att hon inte fått veta varför hon får sparken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden