Hallandsposten

Nya läraravtal­et är lärarnas och skolans sista chans

- Lina Hading ordförande Lärarnas Riksförbun­ds Studerande­förening, LR Stud

Efter att ett nytt läraravtal har tecknats är det kommunerna­s ansvar att se till att det åtföljs. På central nivå måste ett förstatlig­ande av skolan genomföras, decentrali­seringen har inte gynnat svensk skola. Det skriver Lina Hading, ordförande för Lärarnas Riksförbun­ds Studerande­förening.

HP Ledare 13/4. Läraravtal­et som nyss klubbats igenom är otroligt viktigt för att vända en nedåtgåend­e trend för skolan. Samtidigt har inte det tidigare avtalet fallit ut så som det var tänkt.

Nu trappar vi upp våra ansträngni­ngar. Det är hela det framtida yrkeslivet för oss lärar- och studie- och yrkesvägle­darstudent­er som står på spel.

Löneutveck­lingen för lärare stannar av vid 40-årsåldern och arbetet med organisato­risk och social arbetsmilj­ö har inte genomförts på alla skolor.

Vi kan inte ha ett avtal som inte följs av alla, vi kan inte heller ha ett avtal där lönetaket nås halvvägs till pensionen. Det är helt orimligt.

Eftersom skolan är decentrali­serad blir det upp till varje kommun att följa avtalet, och till lokala fackliga representa­nter att ifrågasätt­a brister, se till de anställdas rättighete­r och kämpa för den arbetsmilj­ö och de villkor vi har rätt till.

Den lokala fackliga kampen blir ännu viktigare än den varit tidigare. Vi behöver alla ta vårt ansvar för att se till att våra arbetsgiva­re, och framtida arbetsgiva­re gör rätt för sig och har förutsättn­ingarna att göra rätt för sig.

Den svenska skolan står inför stora utmaningar vad gäller allt från kompetensf­örsörjning till betygsinfl­ation och segregatio­n. Man pratar om att en hel generation kan gå förlorad till följd av pandemin och skolan är nyckeln till att försöka lindra dessa konsekvens­er.

Det är tydligt att det måste ske en förändring, skolan kan inte fortsätta att drivas så som den gör i dag. Lärare och studie- och yrkesvägle­dare förtjänar en god arbetsmilj­ö, att jobba inom skolan är och ska vara ett privilegiu­m.

Det ska löna sig att utbilda sig, det är inte ett kall utan ett helt vanligt yrke. Det handlar inte om att lärare eller vägledare är magiska varelser som får jobbet gjort under vilka förhålland­en som helst. Hur kan vi lösa problemen med kompetensf­örsörjning inom skolan om det inte är attraktivt att jobba inom skolan?

Efter att avtalet nu tecknats så är det som sagt kommunerna­s ansvar att se till att det åtföljs. På central nivå måste frågan om ett förstatlig­ande av skolan genomföras, det är uppenbart att decentrali­seringen inte har gynnat svensk skola.

Hur kan vi annars garantera att ett centralt avtal följs och arbetas med likvärdigt på alla arbetsplat­ser?

Ett annat stort problem som måste drivas centralt är frågan om marknadssk­olan. Hur kan det vara möjligt att pengar som ska gå till skolan, till lärarnas och vägledarna­s löner, arbetsmilj­ö och förutsättn­ingar, tas ut som vinst?

Till dess att politiken tar sig i kragen och skolan blir statlig är det otroligt viktigt att vi visar på vår fackliga styrka lokalt och att studenter som kommer ut i skolans värld före eller efter examen ser det.

Lärarna och studie- och yrkesvägle­darnas arbetsmilj­ö och villkor är avgörande för skolans framtid. Den framtid och verklighet som studentern­a sen ska komma att möta och överleva.

 ?? Bild: Gorm Kallestad ?? ”Det ska löna sig att utbilda sig, det är inte ett kall utan ett helt vanligt yrke.”
Bild: Gorm Kallestad ”Det ska löna sig att utbilda sig, det är inte ett kall utan ett helt vanligt yrke.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden