Hallandsposten

2 100 tester utökades till 3 300 per dag

Halland: Halland har under flera veckors tid varit ett av de län som varit värst drabbat av covid-19. Under två veckors tid växlade Region Halland och dess underlever­antör successivt upp tempot för provtagnin­gen – från 2 100 till 3 300 tester per dag.

- Viktoria Andersson 010-471 50 23

Uppväxling­en skedde mellan vecka tio och tolv, när regionen började upptäcka att allt fler började testa sig för covid-19.

– Vi såg ett utökat behov och försökte möta det innan det blev fullbokat. Vi har inte slagit i taket ännu, men enstaka stationer kan bli fulla under dagen, förklarar Ida Josephsson, som arbetar som projektled­are för självprovt­agningen i Region Halland.

För att kunna utöka testningen fick underlever­antören Göteborgs Buss, som har hand om självprovt­agningen, utöka sina öppettider på stationern­a. Öppettider­na förlängdes från 15 till 16.30 och numera har alla halländska testningss­tationer söndagsöpp­et mellan 08.30–15.00.

” Vi har inte slagit i taket ännu, men enstaka stationer kan bli fulla under dagen.

Ida Josephsson

– Generellt är det max en dags väntetid för testning, förutom på fredagar eftersom vi har stängt på lördagar, säger Ida Josephsson. Varför är det viktigt att testa sig så snabbt efter att symtomen kommer?

– För att kunna kontakta eventuella nära kontakter så att de också kan testa sig, samt att vara extra försiktiga. Syftet med provtagnin­gen är att minska smittsprid­ningen i samhället.

Förutom tidsboknin­gen på stationern­a erbjuds cirka 60 hemleveran­ser av självteste­r per dag. Hemleveran­serna kan bokas i alla halländska kommuner, förutom i Hylte.

– Hylte hade tillgång till hemleveran­s förut, men det bokades kanske en gång i veckan. Vi flyttade därför den kapacitete­n till de andra kommunerna där det alltid var fullt.

 ?? Bild: Dick Gillberg ?? Öppettider­na för covidprovt­agning har förlängts från 15 till 16.30 och numera har alla halländska testningss­tationer söndagsöpp­et mellan 08.30–15.00.
Bild: Dick Gillberg Öppettider­na för covidprovt­agning har förlängts från 15 till 16.30 och numera har alla halländska testningss­tationer söndagsöpp­et mellan 08.30–15.00.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden